Vragen over de karakters

Pascal mailt het volgende: Hoi Adriaan! Ik geniet nog steeds van jullie series. Het leukste scenes vind ik dat de Baron altijd de telefoon breekt. Hoeveel telefoons heeft hij nu eigenlijk in totaal gebroken?

Pascal, voor de opname hadden we 12 telefoons gekocht, maar na twee opnamedagen met de Baron, konden we er weer 12 bij kopen. Ik denk dat hij in totaal zo’n 48 telefoons heeft gebroken, maar precies kan ik het je niet zeggen.

 

Jorn vraagt; Hoe is het karakter 'Vlugge Japie' onstaan?

Jarenlang werkte Joop Troost bij ons als chauffeur en toneelmeester. Joop was en is gelukkig nog steeds,

een rustige Zeeuw die zich door niets en niemand zenuwachtig laat maken en hij bracht mij op het idee voor het karakter van 'Vlugge Japie'. Als ik bijvoorbeeld tegen Joop zei: "Joop, loop snel naar mijn auto, ik ben vergeten de lichten uit te doen!" kreeg ik gegarandeerd als antwoord te horen: "Ho ho, rustig aan. Die auto rijd niet weg." Dat "Ho ho, rustig aan" zei hij een paar keer per dag, soms afgewisseld met "Ho ho, niet zo jagen,"dus het was voor mij niet zo moeilijk om het karakter van 'Vlugge Japie' te creëren.

Er is alleen een groot verschil tussen Japie en Joop. De echte 'Vlugge Jopie' is lang en slank en dat kan je van 'Vlugge Japie' niet zeggen.

Zowel van Joop als persoon en van het karakter Vlugge Japie heb ik jarenlang ontzettend genoten.

 

Alec vraagt; De boevenbaas in de serie 'Het geheim van de sleutel' werd gespeeld door de acteur Paul Meijer. Waarom werd de rol van de boevenbaas in de serie 'De diamant' overgenomen door de acteur Frans Kokshoorn?

Paul Meijer was een geweldig acteur en ook een hele fijne collega, maar al in de tijd dat hij de rol van 'Boevenbaas' speelde in de serie van de 'Sleutel', was de gezondheid van hem al verontrustend. Zijn conditie was al slecht in de serie van de 'Plaaggeest'. Daarin speelde hij de rol van circusdirecteur. In één scene moest hij een trapje van drie treden aflopen en dat kostte hem zoveel moeite dat hij daarna moest pauzeren. De rol van de ‘Boevenbaas’ heb ik toen voor hem zo geschreven dat hij alleen maar achter een scherm hoefde te zitten. Het enige waar hij wat energie in hoefde te steken was het breken van de sigaren. Toen ik de serie van 'De diamant' ging schrijven hoorden we dat Paul Meijer zijn gezondheid zo slecht was geworden dat hij ook zittende rollen niet meer aan kon en hij besloten had te bedanken. Frans Kokshoorn, die in die tijd de vervanger was van Frans van Dusschoten in de revue van André van Duin, heeft toen op voortreffelijke wijze Paul Meijer vervangen als 'De Boevenbaas'. Frans Kokshoorn was ook de stem van de geest in de Sprookjes LP van "Aladdin en de wonderlamp".

 

Hier een antwoord op een vraag die me diverse malen gesteld werd; Hoe kwam je op de namen van de personages in jullie TV series?

Laten we beginnen met de namen Bassie en Adriaan. Mijn broer Bas van Toor werd, vanwege zijn lengte (1.59) door iedereen Bassie genoemd, behalve in Den Haag. Haagse collega's noemden Bas altijd 'Basje', dat vonden ze veel netter. Hoe ik aan de naam Adriaan kwam is heel eenvoudig. Die heb ik van mijn ouders. Mijn volledig naam is Adriaan Gerard van Toor.

In de serie van de schatkaart heet de voetballende hond Lara. Zij was onze hond en wij hebben ze vernoemd naar het vrouwelijke personages uit de film 'Dokter Zhivago' Laura. Ook onze 2e hond heeft zijn naam uit die film, Jouri. De papegaai in de Bassie en Adriaan stripboeken heet Kobus. Dat is ook niet toevallig. Mijn papegaai, een grijze roodstaart (die ook te zien is op de achtergrond bij de Baron in de serie van "De schatkaart") heet ook Kobus. 'Robin de Robot' heeft zijn naam te danken aan mijn neefje Robin en 'Inspecteur van der Steen' draagt die naam omdat heel toevallig mijn zwager ook zo heet. De naam 'Vlugge Japie' klopt eigenlijk niet. Het had eigelijk moeten zijn 'Vlugge Jopie'. Model voor dat karakter stond Joop Troost, de geluidstechnicus/chauffeur die in de beginjaren van Bassie en Adriaan bij ons werkte. Als ik tegen hem zei: „Joop, dit pakje moet heel snel weggebracht worden!" Kreeg ik steevast als antwoord te horen: „Ho, ho, niet zo jagen." Maar vervolgens bracht hij het pakje razendsnel voor me weg. B1 en B2 is gewoon de afkorting van boef 1 en boef 2. De Baron heeft zijn naam en uiterlijk te danken aan een zwerver die ik vroeger op kermissen zag lopen. Hij had grijze haren, een volle grijze baard en liep altijd deftig met een wandelstok te draaien. Iedereen noemde die zwerver "De Baron". De werknaam van de boef 'Handige Harry' was eerst 'Onhandige Otto' omdat we ooit een Otto hebben gekend die alles verkeerd deed. Maar die naam vond ik niet lekker lopen. 'Klunzige Karel' is ook een optie geweest, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor 'Handige Harry'. Ik had B100 ook 'Peter Pech' kunnen noemen, maar de 100e boef verdiende de naam B100. Hoe 'Professor Chagrijn' aan zijn naam kwam is niet zo moeilijk te raden. Joris, het hulpje van die professor heb ik die naam gegeven omdat ik al van het begin af wist, en dat is het voordeel als je de schrijver bent, dat het een echte 'Joris Goedbloed' was.

 

Maaike uit Alkmaar vraagt; In het hoorspel 'B&A op schattenjacht' is één van de boeven Ping Poen, maar in de TV-serie is dat B2. Hoe zit dat?

Een hoorspel maken is iets heel anders dan een TV serie. De stem van Ping Poen, die werd gedaan door Dick Engelbracht, vond ik heel leuk voor de radio, maar toen ik het type Ping Poen wilde maken voor TV vond ik die chinees ongeloofwaardig overkomen. Ik heb Ping Poen er toen uitgeschreven en B2 er in gedaan.

Maar nog meer scènes uit het hoorspel zijn heel anders dan de tv serie. Bijvoorbeeld. In het hoorspel ging een circustent in de brand en de opnamekosten daarvoor waren bijna niets. Een doos met afgerolde oude geluidstapes, een paar dunne stukjes hout en als je daar met je handen in ritselt en zo nu en dan een stokje breekt heb je een knetterende brand. Voeg daar nog een brandweersirene aan toe en wat paniekerige stemmen op de achtergrond en de ramp is compleet. Met filmopname kost zo’n brandscène kapitalen.

Ook kan je makkelijker een andere stem maken dan een ander gezicht. Alle stemmen in het hoorspel werden gedaan door Dick Engelbracht, (Inspecteur, Ping Poen, circusdirecteur en staljongen) Bas van Toor (Bassie, Vlugge Japie, agent en tentbouwer) en Aad van Toor (Adriaan, Baron, Robin)

Er is nog een verschil tussen TV en een hoorspel. TV opname zijn heel duur (soms ¤ 10.000 per dag) Een hoorspel kost maar een paar procent daarvan.

 

Rhesa-Moile vraag; Beste Adriaan, met mijn vriendin sprak ik over jullie series en we vroegen ons af waarom er geen vrouwen in jullie series speelden. De enige vrouw die we ons konden herinneren was een vrouwelijke marechaussee die één keer in beeld kwam. Misschien was er nog een vrouwelijke medespeler, maar veel vrouwen waren er niet te zien. Was daar een reden voor?

Rhesa-Moile (wat een mooie en bijzondere naam), er waren meer vrouwen in de series te zien dan jullie hebben geteld. In het begin van de Duitse aflevering van de Europa-serie kwam een jongedame (±30 sec.) de opdracht brengen. In de Amerika-serie kregen we in de Death Valley water van een reisleidster (±25 sec.).

Verder was in de plaaggeest-serie een vrouw in de bakkerij (wel 40 sec.) En in de serie van de professor zag je in het begin een huilende vrouw (35 sec.). Dus dat zijn al vier vrouwen en er waren er nog meer.

Lara, de hond in de serie van de schatkaart, was ook een vrouwtje, evenals twee dolfijnen en een orka in aflevering in Sea World. En in de aflevering "groot en klein" van de mini-serie was de vrouwelijke olifant Berdardine te zien. Dus ik tel al 8 afleveringen (van de bijna 200) waar een vrouw in meespeelde.

Of beter gezegd, je hebt helemaal gelijk. Er waren bijna nooit vrouwen te zien in de Bassie en Adriaan series, maar daar was absoluut geen enkele reden voor. Of nog beter gezegd, ik vind het eigenlijk knap stom van me dat ik er nooit vrouwen in de series heb geschreven. Want geloof me, ik ziet liever een mooie vrouw dan een lelijke boef.

 

Maxim uit Oosterzele (België) vraagt; Adriaan, in een aantal afleveringen speelt Danny Verbiest van Samson en Gert mee. Hoe kwam je op het idee om Danny mee te laten spelen?

Ik ken Danny Verbiest al heel lang. Hij is niet alleen de schrijver en stem van Samson, maar ook de creatieve man van de meeste Studio 100 produkties, waaronder Kabouter Plop.

Ik heb Danny voor het eerst ontmoet in 1983 in het kantoor van de BRT. Hij maakte toen voor die omroep een educatief programma "De Kameleon". We kwamen met elkaar in gesprek en heel snel bleek dat zijn ideeën van kinderprogramma's maken en mijn ideeën dezelfde te waren.

We hebben elkaar daarna regelmatig privé ontmoet om over ons vak te praten. Begrijpelijk heb ik Danny voor een rol gevraagd toen ik in een serie een slimme Belg nodig had. Voor de Griekse serie maakten we de opname van laatste aflevering in de tuin bij Danny. Mijn hond Lara, de bobtail die ook in diverse series meespeelde, was daar ook bij. In die tijd werd Danny, toen al een bijzonder goeie poppenspeler, door de BRT gevraagd of hij een leuk poppendier kon bedenken die kinderprogramma's kon presenteren. Toen hij Lara zag hoefde hij niet lang na te denken wat voor dier dat zou worden. Toen een paar jaar later onze series uitgezonden werden bij de BRT, werden de afleveringen aangekondigd door Samson en die had dan geen oog meer voor Bassie en Adriaan. Voor hem was er maar een hoofdrolspeler en dat was Lara. Danny was bij ons ook nog te zien in de Belgische aflevering van de "Geheimzinnige opdracht" en wij hebben diverse keren in programma's van Danny gewerkt waaronder het programma met Samson en Gert.

 

Leonard  uit Hardinxveld-Giessendam vraagt; Speelt u in het hoorspel van de 'Verzonken Stad' de rol van B2?

Leonard, dat heb je heel goed gehoord. Ik speelde in het hoorspel de rol van B2 en ook op de CD-rom spellen doe ik de stemmen van de Baron en B2. Maar je hoort mijn stem wel vaker in nog meer rolletjes in de hoorspelen en de TV series. In de eerste hoorspelen van de 'Schatkaart' deed ik ook de stem van Robin, de tentbouwer en een politieagent en in de TV serie van de 'Sleutel' spreekt het Indianen opperhoofd in het droomwereldje ook met mijn stem.

 

Marcouit Landgraaf vraagt; In de serie van de sleutel krijgt Bassie een parkiet ( Sweety) van de goochelaar André. Maar in het stripverhaal koopt Bassie een papegaai (Kobus) in de winkel. Hoe komt dat?

De TV-serie "Bassie en Adriaan en het geheim van de sleutel" is gemaakt in 1978. In die serie heb ik toen een parkiet geschreven omdat de goochelaar André du Lord toevallig met een tamme parkiet werkte. Het stripboek van de "Sleutel" is gemaakt in 1984. Sweety was er toen niet meer, maar ik had wel een papegaai gekregen en die heette heel toevallig Kobus. Het leek mij een heel leuk idee om mijn Kobus in plaats van een parkiet in het stripboek te schrijven. Mijn kobus heeft ook meegespeeld in de serie "Het geheim van de schatkaart". Toen was hij de papegaai van de Baron. Die opname hebben we meer dan 15 jaar geleden gemaakt, maar nu nog steeds gebeurt het dat Kobus met een perfecte imitatie van de Baron roept: "Drommels, drommels, drommels." Ook speelde mijn Kobus mee in het korte filmpje waarin Bassie en Adriaan in de dierentuin zijn en er een papegaai tegen Bassie roept; "Handen omhoog." Kobus zie ik nog elke dag, want hij staat bij mij in de huiskamer op een plaats van waaruit hij de TV kan zien. Als hij voetbal op het scherm ziet, fluit hij eerst de meleodie van de trompet en schreeuwt dan luidkeels; "Aanvallen!!!" Die kreet hoor ik nu met de EK voetbal dagelijks en als hij Bassie en Adriaan op TV ziet, fluit hij het titelliedje heel hard mee en roep dan daarna heel hard naar mij: “Aad, gezellig hè?”

 

Inge uit Zeist vraagt; Hebben je kinderen ook wel eens in een aflevering mee gespeeld en zo ja welke?

Mijn oudste zoon Andre was één van de groene mannetjes in de serie van “De huilende professor” en mijn jongste zoon Daniël was in de serie van de plaaggeest een paar maal te zien. Hij was één van de jongentjes die met een lachzak de lift uit stapte en was de kleine plaaggeest die Adriaan de brief gaf.

 

Peter  uit Hulshorst heeft 2 vragen;  Zijn jullie erachter gekomen wie de plaaggeest is? Volgens mij is dat de acteur 'Jaap Stobbe' die Douwe speelde.

Dat zou wel eens kunnen Peter. Nu ik er over nadenk was Jaap Stobbe (Douwe) er nooit als we opname met de Plaaggeest maakten en de Plaaggeest was nooit bij de opname, als Jaap Stobbe de rol van Douwe speelde....

En zijn 2e vraag is: Is B2 echt doof is of doet hij maar alsof?

Peter ik heb hem gebeld en het gevraagd. Maar het enige wat ik als antwoord kreeg was; “Hallo, wie is daar?” en “Wat zeg je?

 

Jan Kees uit Papendrecht vraagt; Wie speelde in de serie van “Bassie en Adriaan en het Geheim van de Schatkaart" de rol van de Baron?' En ook; Wie speelt Vlugge Japie?

Ik ga proberen een diplomatiek antwoord te geven. Degene die denken in de Baron en Vlugge Japie iemand herkent te hebben en een duidelijk vermoeden hebben wie die rollen spelen, kan ik zeggen, “Ja, jullie hebben gelijk.” En tegen degene die dat niet zien en geen vermoeden hebben welke personen die rollen spelen, kan ik zeggen; “Drommels , dat verklap ik niet op deze site. Als er kleine kinderen kijken vraag je ook niet wie Sinterklaas is.”

 

Wilbert heeft een vraag en die vraag hebben al heel veel fans gesteld; Hallo Adriaan. Ik zou graag willen weten wie de rol van B1 vertolkt in de series 'Het geheim van de sleutel' en 'De Diamant'.

Die rol werd gespeeld door de Amsterdamse acteur Wil Sibbelee. In zijn rol van B1 speelde hij een koud en nors persoon, maar privé was Wil precies het tegenover gestelde. Hij was een hele aardige, sympathieke man en hij deed iedereen versteld staan door zijn geweldige geheugen. Tijdens de opname keek hij zijn tekst één keer door en die tekst zat al vast in zijn hoofd. Hij maakte nooit een verspreking met de opname. Hij werkte ook al mee in de serie van de Plaaggeest. Toen speelde Wil een politieagent.

 

Bertal uit Nieuweroord (Drente) heeft de volgende vragen; Hoe hebben jullie Robin gemaakt, hoe oud is hij en waar is hij nu?

Robin is per ongeluk door Bassie gemaakt in de serie van de "Huilende professor". Hij wilde van de radio en de wekker een wekkerradio maken maar dat ging verkeerd en het resultaat was, Robin de robot. Die serie is opgenomen in 1982 dus Robin is nu 36 jaar.

 

Maike vraagt; Ik heb gehoord dat de boef B2 tijdens de opnames van de Verzonken Stad een ongeval heeft gehad toen hij in Griekenland uit het hotelraam sprong. Klop dat?

Dat gerucht klopt voor een deel. De Griekse hotelkamer was een decor dat in Nederland stond. Tijdens de opname moeten de boefjes, als ze Adriaan horen aankomen, door het raam naar buiten duiken. Maar omdat er in het decor geen ramen waren, liet ik B2 en Vlugge Japie naast de camera op een stapel kussens duiken. Voor iedereen was zo’n sprong een lachertje en voor Joop Dickmans (B2) helemaal omdat hij jarenlang als komisch cascadeur heeft

gewerkt (met een gooi en smijt nummer). Maar tijdens de opname dook hij niet op de kussens, maar voor de kussens op de grond. Het leek er op dat hij geen letsel had opgelopen en direct daarna deden we de opname over en die ging goed. (zie je ook in de serie) Die sprong was tevens de allerlaatste opname van de serie van de Verzonken stad. Een tijdje later vertelde Joop me dat hij dagenlang pijn in zijn nek heeft gehad en dat hij nog steeds niet kon begrijpen waarom hij zo stom was om naar de grond te duiken.

 

Gary uit Delft vraagt; Zijn de boeven zoals Handige Harry en B2 nog op de tv te bewonderen?

Het boefje B2 werd door twee verschillende artiesten gespeeld. In de Bassie en Adriaan serie's “Het geheim van de Sleutel” en “De Diamant,” werd B2 gespeeld door Harry Dikmans, van beroep sneltekenaar. Zijn broer Joop Dikmans, die van beroep clown is, speelde de rol van B2 in de serie van “De schatkaart,” “De verdwenen kroon” en “De verzonken stad”. Beide artiesten zie je niet meer op TV, behalve dan in de series van Bassie en Adriaan.

Handige Harry werd gespeeld door de acteur Paul van Soest. Die is regelmatig op TV en in het theater te zien, o.a in de serie “Toen was geluk heel gewoon" met Gerard Cox en Joke Bruys.

 

Priscilla uit Tilburg en zij mailt de volgende vraag; Hoi Adriaan, ik wil graag weten hoe Robin wordt bestuurd en hoe de stem wordt ingesproken en van wie is die echte stem eigenlijk?

Robin wordt aangestuurd met diverse motortjes die je ook in een draadloos bestuurd vliegtuigje vindt. En het is een heel lang verhaal om je te vertellen hoe hij zo spreekt maar ik zal je een geheim verklappen. Robin praat dankzij de stem van Ina van Toor,

 

Maike en Priscilla hebben dezelfde vraag; Wie is de acteur die in de serie “Het geheim van de sleutel” op het vliegveld aan Adriaan vraagt, "Met een.. uh... rode neus, ehm.. rood haar... en van die... uh... grote schoenen?"

Dat was de acteur Guus Hermes. Dat was in die tijd een steracteur die de hoofdrol speelde in het toneelstuk van 'Cyrano de Bergerac'. Het rolletje dat hij speelde bij ons was het verjaardagscadeau voor Peter Koggee, de man die toen bij Bassie en Adriaan de productie deed.

 

Lorenzo uit Kortrijk (België) vraagt; Wat is de achternaam van de Baron?

De Baron heet "van Neemweggen", waarschijnlijk afgeleid van "weg nemen".

 

Joost vraagt; Hoe verzin je de teksten van de boeven? Want die vind ik in alle series ook heel leuk. Bijvoorbeeld de Baron die steeds de telefoon breekt of Handige Harry die steeds roept “Een foutje moet kunnen" en B100 die “Ook altijd pech heeft.”

Joost ik zal je een geheim verklappen. Soms vind ik het leuker om voor de boefjes te schrijven dan voor Bassie en Adriaan. Als ik aan het schrijven ben dan zie ik de situatie voor me. Het lijkt wel een film die voor me afspeelt en ik schrijf op wat ik in mijn verbeelding hoor of zie. Als ik dan een situatie zie waarin de bom van Handige Harry ontploft en ik zie daarnaast het ongelukkige gezicht van B100 die dan weer pech heeft, dan zit ik te genieten achter de computer.

 

Martijn schrijft: Mijn favoriete figuur is B2. Ik wil graag weten wie de grandioze grappen van B2 heeft verzonnen. Is dat door een iemand in het bijzonder of komen die gewoon tijdens het schrijven opborrelen?

Met alle bescheidenheid mag ik wel zeggen, dat ik die grandioze grappen voor B2 verzin. Ik verzin en schrijf ze ook voor de Baron, Vlugge Japie, B100, Handige Harry, Robin, Lara, De Professor, Joris, De Kapitein. Kortom ik schrijf alle teksten voor alle personages in de Bassie en Adriaan-series.

Tekst: Aad van Toor - Tekeningen: Frans Verschoor - Produktie: Adrina Produkties B.V.
Alles op de Adriaan Homepage is auteursrechtelijk beschermd. 
Behoudens toestemming is het kopiëren en/of gebruiken van alle foto’s, teksten, tekeningen, geluidsfragmenten en videobeelden niet toegestaan.
Adrina Produkties B.V. - Olivier van Noortlaan 76 - 3133 AT - Vlaardingen

info@adriaan-homepage.nl