In 1997 wordt er voor Bas en Aad een galafeest georganiseerd ter ere van hun 40 jarige jubileum. Ze worden overspoeld met cadeaus waaronder een Special Video Award voor 1.000.000 verkochte videobanden en een Award voor 500.000 verkochte geluidsdragers. Maar het mooiste cadeau is dat ze geridderd worden in Orde van Oranje-Nassau.Na een vervelend conflict met arrangeur Aad Klaris, is Aad van Toor zo kwaad op hem dat hij besluit alle achtergrondmuziek van Aad Klaris onder de TV-series vandaan te halen. Met arrangeur Bert Smorenburg maakt hij nieuwe opnamen en alle achtergrondmuziek wordt vervangen.

In 1997 brengt Aad ook nog een maandblad uit, het “Bassie en Adriaan Magazine” met verhalen, knutselpagina’s, moppen, kleurplaten, raadsels en spelletjes over Bassie en Adriaan.

Het blad was een succes maar in 2000 komt goede vriend en tekenaar Frans Verschoor te overlijden. Aad heeft geprobeerd om met een andere tekenaar het B&A-magazine voort te zetten. Alleen het plezier wat hij er altijd in had, kwam niet terug. Hij mist de samenwerking met Frans zo erg dat hij besluit om met het magazine te stoppen.
In 1998 wordt ook begonnen met het digitaliseren en opknappen van de series. De versies die op TV worden uitgezonden zijn inmiddels een kopie van een kopie van een kopie. En de kwaliteit is een stuk achteruit gegaan. Al het originele filmmateriaal wordt opnieuw gescand, hergemonteerd en klaar gemaakt voor de toekomst.

Bas en Aad maken geen grote TV series meer, maar in april 1999 zijn er toch plannen voor video opname. Alle nummers en liedjes die ze met Bassie en Adriaan in de laatste 25 jaar in het circus, het theater en de sporthallen hebben gemaakt, worden weer gerepeteerd, decors worden opnieuw gemaakt en al die programma’s worden opgenomen voor een aantal nieuwe DVD's die pas uit zouden komen als ze niet meer op zouden treden. De zaal vol publiek en 4 camera’s om alles op te nemen. Maar helaas lag er ook een plas water op het toneel waar Bas op uitgleed en zo ongelukkig ten val kwam, dat hij 3 ribben kneusde en een rib brak. Een maand lang moesten alle voorstellingen worden afgelast. In november 1999 hebben ze het programma toch nog opgenomen en toen is alles gelukkig goed gegaan. Inmiddels zijn de DVD's uit onder de titels:

Bassie en Adriaan LIVE Bassie en Adriaan 25 Jaar Theater Bassie en Adriaan Lachspektakelshow


Op 8 maart 2000 kregen ze een Driedubbele Platina Video Award voor de videobanden De reis door Europa(300.000) De reis vol verrassingen (200.000) en Liedjes uit grootmoederstijd (200.000). In totaal zijn er inmiddels meer dan 4 miljoen videobanden/DVD's verkocht. Maar naast videobanden, DVD's en CD’s zijn er in de loop der jaren nog veel meer Bassie en Adriaan artikelen gekomen zoals, Bassieworst, puzzels, petjes, bekers, glazen, T-shirts, parfum, badschuim, boeken, maandblad, Cd-rom, kalenders, pennen, kleurboeken, koekjes en nog veel meer.


Eind 2002 voelde Aad zich constant moe en maakte soms met tegenzin de voorstelling. Hij voelde zich na een tijdje zo moe dat hij wilde stoppen met Bassie & Adriaan. Na heel lang praten werd besloten dat op 4 januari 2004 de laatste gezamenlijke voorstelling van Bassie & Adriaan zou worden gegeven in in het Top Sport Centrum in Rotterdam. Het script voor die laatste voorstelling zou anders worden dan de 'gewone' voorstelling. Op een heel groot podium zou er naast Bassie en Adriaan een kindercircus komen, een doedelzak orkest, het Caribisch Carnaval zou gevierd worden, Adriaan zou zich 'zo vrij als een vogel' voelen in een luchtballon en nog veel meer. De voorbereidingen waren in volle gang en de kaartverkoop liep heel erg goed. Op voorhand waren er al een paar promo's opgenomen.


 Halverwege 2003 ontdekten dokters de oorzaak van Aad zijn eeuwige vermoeidheid, hij had speekselklierkanker. De afscheidstournee werd direct stop gezet. Woensdag 30 juli 2003 was de dag waarop Bas en Aad samen hun allerlaatste voorstelling gaven in avonturen-park Hellendoorn. Het einde van Bassie en Adriaan kwam ineens heel direct.

 

Nadat Aad geopereerd is, trekt hij eind 2003 nog één keer zijn blauwe blouse aan en neemt tijdens de Bassie en Adriaan Marathon uitzending op oudjaarsdag 2003 op Nickelodeon afscheid van zijn publiek. 

Maar een echt afscheid is het niet. Op 1 juli 2004 wordt er een tentoonstelling geopend die geheel in het teken staat van Bassie en Adriaan. Op die tentoonstelling zag je onder andere de caravan, rekwisieten, gouden platen, kostuums en originele tekeningen. De tentoonstelling werd door Bas en Aad zelf geopend. Het was ook de eerste keer dat Bas en Aad weer samen in de pers kwamen sinds de ziekte van Aad.


Bas had al voor het einde van Bassie & Adriaan laten weten dat hij graag door wilde gaan met optreden als clown. Nu het einde van Bassie & Adriaan veel eerder kwam dan gepland handelde Bas snel. Samen met een goochelaarster begon hij de Magiclandshow maar dat werd geen succes. Want het publiek accepteerde geen ander naast Bas op het podium. Later maakte Bas optredens in Circus Althof samen met zijn schoonzoon Evert van den Bos. Vanaf 2005 toerde Bas samen met goochelaar Peter Grooney en Evert van den Bos door Nederland met de voorstelling Bassie en zijn vriendjes. Met zijn nieuwe vriendjes Peter en Evert maakte hij ook twee TV-series; Bassie en de reis van Zwarte Piet in 2005 en Bassie en de ontvoering in 2006.


Aad wist al voor de operatie dat zijn tong zo beschadigd zou worden dat hij nooit meer goed zou kunnen spreken. Daarom besloot hij om het Adriaan kostuum na de laatste voorstelling in 2003 nooit meer aan te trekken. Daar kwam in 2011 verandering in. Aad was genezen verklaard en er kwam een aanbieding voor een TV commercial. Omdat er bijna niet in gesproken werd, besloot Aad om na 8 jaar z’n kostuum weer aan te trekken. Sindsdien heeft Aad z’n kostuum weer regelmatig aan gehad.  

 

In 2012 kwam goede vriend en manager Sjef Scholte met het idee voor een iPad-Game met Bassie & Adriaan. De game werd door een extern bedrijf geprogrammeerd maar Bas en Aad spraken wel zelf de stemmen er voor in.

  

In februari 2013 openden Bas en Aad samen als Bassie & Adriaan de tentoonstelling Bassie & Adriaan - 35 Jaar Op TV in het Speelgoedmuseum in Terschuur. Het was weer voor het eerst sinds 2003 dat ze samen in kostuum publiekelijk aanwezig waren.

Tot grote vreugde van de fans.


 

In 2014 kreeg Sjef nog een idee, een bioscoopfilm met Bassie & Adriaan. Het resultaat is de film Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan die in 2015 uit kwam. Het was voor Bas en Aad even wennen om tijdens de opname niets te hoeven doen. Normaal deden zij alles zelf en nu werd van hun verwacht dat ze 'alleen' hun rol speelden.

 


Tot 2016 maakte Bas nog een paar optredens per week maar halverwege dat jaar werd hij getroffen door het syndroom van Guillain-Barré met een lange, zware periode tot gevolg. Maar Bas bleef optimistisch en krabbelde langzaam uit een diep dal omhoog.


 

Begin 2017 ontstond weer het idee voor een tentoonstelling. Bas kwam in contact met de eigenaar van het Flamingo Theater in Vlaardingen en na een aantal korte gesprekken werd besloten om in de zomervakantie van 2017 het evenement Bassie & Adriaan - Voor Alle Fans te organiseren. Het was een gigantisch succes. Op 8 juli werd het evenement door Bas en Aad gezamenlijk geopend en daarna was Bas iedere openingsdag aanwezig. Aad kwam tijdens de zomervakantie regelmatig terug uit Spanje om ook bij het evenement te zijn om met de fans op de foto te gaan. 

Aad was al in 2003 begonnen met het schrijven van een autobiografie maar is gestopt met schrijven toen hij ziek werd. In 2016 kon hij pas weer gemotiveerd verder gaan. In 2017 kwam het boek uit met de titel Moe, ik kan een salto!. Het allereerste exemplaar overhandigde hij aan broer Bas op 23 juni toen de voorbereidingen van het evenement nog in volle gang waren. 

Bas gaf ook een boek uit; Allememaggies! Een verhalenbundel van collums die hij in de loop der jaren voor verschillende (internet)kranten heeft geschreven. Tijdens de persmiddag voor het evenement op vrijdag 7 juli overhandigde hij een exemplaar aan broer Aad.


 

Op de laatste dag van de tentoonstelling, 3 september 2017, gaven Bas en Aad samen nog een kort optreden bij een draaiorgel wat een medley van Bassie & Adriaan-Liedjes speelde. Dit was tevens het allerlaatste optreden van Bassie & Adriaan.


Nadat Bas eind 2016 behandeld werd met B12 injecties omdat hij de Ziekte van Addison Biermer bleek te hebben, lukte het Bas om in 2017 iedere dag aanwezig te zijn tijdens de tentoonstelling Bassie & Adriaan - Voor Alle Fans in Vlaardingen. 

 

Eind 2017 ging het helaas weer mis. Een bloedprop in zijn halsslagader zorgde voor problemen. Bas besloot om de bloedprop te laten verwijderen maar realiseerde zich ook de risico’s daarvan. Na ernstige problemen op de intensive care, bleek dat hij een zware beroerte heeft gehad die hem links zijdig heeft verlamd. In 2018 besloot hij dat hij zijn Bassie kostuum nooit meer aan zou kunnen trekken en verkondigde zijn clownsneus en pruik voortaan in het koffertje te laten.


Begin 2019 waren de eerste afspraken voor een nieuwe tentoonstelling. Museum Vlaardingen was geïnteresseerd in een grote tentoonstelling over Bassie & Adriaan in hun eigen woonplaats. De opening stond gepland in juli 2020 maar door Corona werd dit uitgesteld naar oktober 2020. Het was de eerste keer dat Bas na zijn operatie eind 2017 weer publiekelijk verscheen.

Bassie & Adriaan - Een Schat aan Herinneringen werd door Bas en Aad samen geopend. Door de Corona dit keer niet met een enorme mensen massa maar alleen met de pers.Aan alle kanten wordt er gewerkt om het item Bassie & Adriaan levend te houden. Zo komen er regelmatig nieuwe artikelen uit en gaan Bassie & Adriaan met de tijd mee via social media en op hun eigen YouTube Channel met meer dan 100.000.000 views!

Bassie & Adriaan dat zijn de beste vrienden die je maar kunt vinden en Hallo vriendjes en vriendinnetjes staan bij velen in het geheugen gegrift. En dat zal ongetwijfeld de reden zijn dat er anno 2021, 26 jaar na de laatste TV opname, nog steeds heel veel fans zijn.

Tekst: Aad van Toor - Tekeningen: Frans Verschoor - Produktie: Adrina Produkties B.V.
Alles op de Adriaan Homepage is auteursrechtelijk beschermd. 
Behoudens toestemming is het kopiëren en/of gebruiken van alle foto’s, teksten, tekeningen, geluidsfragmenten en videobeelden niet toegestaan.
Adrina Produkties B.V. - Olivier van Noortlaan 76 - 3133 AT - Vlaardingen

info@adriaan-homepage.nl