Bassie en Adriaan en de Diamant

'De Diamant' is als één van de weinige series geheel in Nederland opgenomen. Voor een deel in Vlaardingen maar ook in Wijk bij Duurstede, Naarden en Valkenburg.


Het kasteel waar de boeven zich schuil houden in 'De Diamant' is het Ufot Kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede. Er zijn sinds de opname de nodige renovaties verricht. Zo is de muur herstelt bij de poort, de brug is vervangen, brandtrappen zijn aangebracht en de boom voor het kasteel behoorlijk gegroeid. Maar over het algemeen is het kasteel nog heel goed herkenbaar. Tegenwoordig zijn er veel evenementen in en rondom het kasteel zoals speurtochten voor de kinderen, bruiloften, theaterspektakels etc.

Kijk voor meer informatie op www.kasteelduurstede.nl


In het plaatsje Naarden is heel veel opgenomen voor de serie De Diamant. In de eerste aflevering zie je de boeven ontsnappen. De muur waarlangs ze naar beneden gaan is aan de zijkant van de Utrechtse Poort aan de Westwalstraat in Naarden.


Diezelfde Utrechtse Poort zie je van voren als de buitenkant van het museum. De ruimte achter de deur is van Toneelvereniging De Tovenaar. Daar kwamen veel figuranten vandaan die meegedaan hebben in De Diamant


De binnenkant van het museum, waar B1 en B2 de diamant stelen, is op een andere locatie. Deze scenes zijn opgenomen in een woonhuis. Dit woonhuis staat tegenover de kerk en die kerk zie je weer wanneer Bassie en Adriaan 'zichzelf' zien lopen.


In de achtervolging die daarna volgt, rennen ze aan de ene kant van een restaurant naar binnen en aan de andere kant weer naar buiten. Dat restaurant is ook naast de kerk en zoals je kunt zien, is het niet meer zo kaal als in de serie.


 Het steegje waar Bassie en Adriaan worden gearresteerd, is een klein stukje verderop en ziet er nog bijna hetzelfde uit. Het politiebureau is in de straat daarachter. In de tijd dat de serie werd opgenomen was het ook echt een politiebureau en de scenes in de gevangenis zijn ook daarbinnen gedraaid. Tegenwoordig is het een woonhuis.


De taartgooiscene is twee keer opgenomen. De eerste keer was in Laren in de boerderij waar Bassie en Adriaan aankomen voor de onthulling. Na het zien van de opname bleek deze te rood en er was niets meer aan te doen. De opname moest over. De tweede keer is het opgenomen in het restaurant tegenover de kerk waar ze naar binnen en buiten lopen tijdens de achtervolging. Als je door de roze verf heen kijkt, herken je het misschien nog wel.


Met veel dank aan Wieneke en Piet.

Zij waren in de serie van De Diamant in meerdere scenes figurant en konden nog heel veel vertellen over de opnames.


In de Vesting Naarden zijn ook een aantal scenes voor de Diamant opgenomen.

Je zou het niet zeggen maar in de eerste aflevering is de vesting al te zien. De scenes in de gevangenis waar de boeven in opgesloten zitten, zijn opgenomen in bunker 'S' in de vesting.


Ook is in de vesting de breker te vinden waar Bassie en Adriaan overheen klimmen om naar de bunker te gaan. Na de uitzending op televisie vonden veel kinderen het spannend om ook over die breker te klimmen. Dat was erg gevaarlijk en daarom heeft de gemeente besloten om er barricades op te plaatsen zodat er niet meer overheen geklommen kon worden.


In de Vesting Naarden heb je het Vestingmuseum en daar staat het kanon waarmee Adriaan de pijl afschiet om daarna met een katrol naar de overkant te gaan. Dat kanon schoot de pijl echt af. Alleen door het zware gewicht van de pijl bereikte de pijl niet de overkant en belandde in het water. Het was niet mogelijk om dat in beeld te brengen. Daarom zieje nu de pijl wegschieten, het touw afrollen en het volgende moment zit de pijl in de boom.


De productiemedewerkers hadden de ene kant van het touw aan het kanon vastgemaakt en de andere kant aan een boom aan de overkant. Bassie en Adriaan moesten met een katrol over dat touw naar de overkant gaan. Alleen het ging niet in één keer goed...

Het touw hing te slap. Daardoor bleven ze in het middenhangen en moesten gered worden. Het touw werd steeds strakker gespannen en daardoor kwam er zoveel kracht op het kanon te staan waardoor deze naar voren kantelde. Zo'n kanon til je niet zomaar op en er moest een hijskraan aan te pas komen om het kanon weer recht te zetten. Toen die hijskraan er toch stond werd besloten om het touw niet meer aan het kanon maar aan die hijskraan vast te maken. Het touw kon hierdoor hoger en strakker gespannen worden. Na alle mislukkingen ging het na de 5e keer eindelijk goed. Als je de beelden goed bekijkt zie je de hijskraan in beeld staan.


Nadat Bassie en Adriaan de overkant hebben bereikt, komen de boeven aangerend op een dijkje. Dit dijkje is naast het kanon. De boevenbaas zegt dan 'Terug naar de boot'. Ze varen daarmee naar de overkant (dit zie je niet in beeld) en stappen uit bij een steiger om daarna de rodelbaan in te gaan. In werkelijkheid is die steiger waar ze uit stappen vlak achter het kanon. Zo zie je maar dat je op één locatie scenes kan opnemen die zich in de serie op verschillende plekken afspelen en dat één plek in de serie weer op verschillende locaties is opgenomen. Want de rodelbaan bevindt zich in de serie vlakbij de steiger.

Maar die steiger is in de Vesting Naarden en de rodelbaan in Valkenburg!


Tekst: Aad van Toor - Tekeningen: Frans Verschoor - Produktie: Adrina Produkties B.V.
Alles op de Adriaan Homepage is auteursrechtelijk beschermd. 
Behoudens toestemming is het kopiëren en/of gebruiken van alle foto’s, teksten, tekeningen, geluidsfragmenten en videobeelden niet toegestaan.
Adrina Produkties B.V. - Olivier van Noortlaan 76 - 3133 AT - Vlaardingen

info@adriaan-homepage.nl