Vragen over het circus

Riecold  heeft heel, heel, héél, veel vragen over “Circus Bassie en Adriaan”. Om al zijn vragen te lezen en te beantwoorden ben je heel, heel, heel, heel, lang bezig, maar ik zal proberen in een paar woorden de geschiedenis van Circus Bassie en Adriaan te beschrijven;

In 1979 werd de serie “B&A en de diamant,” net zoals “Het geheim van de sleutel”, voor een groot deel opgenomen in Circus Renz. Als we daar opnamen maakten, traden wij daar op en toen dat bekend werd bij het publiek zat de circustent elke dag vol. Daardoor ontstond het idee voor een “Circus Bassie en Adriaan”. Het eerste plan was om met de circustent van Renz te reizen onder de naam “Circus Bassie en Adriaan”, maar later werd toch besloten om, samen met Joop van den Ende, een circustent te kopen. Die circustent werd wel opgebouwd en vervoert met het personeel en de vrachtauto's van circus Renz.

 

Het Circus Bassie en Adriaan reisde in 1980 en 1981 zeer succesvol door heel Nederland, maar in 1982 werd het omgebouwd tot “Showcircus Joop van den Ende.” In dat circus zouden Bassie en Adriaan ’s middags optreden en ’s avonds was er een show met André Hazes. Maar het “Showcircus Joop van den Ende” werd een enorme flop. Er kwam geen publiek en al na een maand werd het circus weer omgebouwd naar “Circus Bassie en Adriaan”.Na dat circusseizoen in 1982 hadden we genoeg van het circus en we beëindigde in dat jaar ook de samenwerking met Joop van den Ende.

 

In 1985 kwam de directeur van circus Renz, Nol Renz, bij ons. Hij draaide zo slecht met zijn circus dat hij bijna failliet was en vroeg of wij een seizoen bij hem wilden werken. Ik had genoeg van het circusleven, maar Nol was een hele aardige man en we vonden een compromis. In het voor- en najaar werd het circus voor 3 weken omgebouwd tot “Circus Bassie en Adriaan”. Dat was zo leuk en succesvol dat we het jaar daarop twee keer een maand optraden en de jaren daarna werd het zelfs twee keer zes weken.

 

In 1988 werd de directeur Nol ernstig ziek en kreeg te horen dat hij nog maar een jaar te leven had. Het was altijd zijn grote wens geweest om een keer met een grote, nieuwe circustent te reizen maar hij zei erbij: “Die kan ik niet kopen als jullie maar een paar weken bij me werken”. Bassie en ik hoefden elkaar alleen maar even aan te kijken en toen was het beslist. We zouden in 1989 het hele seizoen in Nol Renz zijn nieuwe circustent optreden. De nieuwe circustent werd gekocht, maar helaas heeft Nol die nooit gezien. Al in januari 1989 hebben we van hem afscheid moeten nemen. We zijn wel het hele seizoen in Nol zijn nieuwe circustent gewerkt, maar na 1989 hield ik het circusleven voor gezien.

 

Ik heb daarna nooit meer in een circus gewerkt, maar elk jaar zie je me een paar keer in de loge bij circus Renz zitten, want dat circus blijft voor mij altijd ‘het circus van Bassie en Adriaan’. Ik ben ook dit jaar weer bij circus Renz geweest en was weer onder de indruk van de geweldige circusshow. Vooral die enorme grote waterfontein in de piste vond ik geweldig en het toeval wil dat die fontein gemaakt is door Job Rijsdijk. Dat is ook de eigenaar van de boot (en die had hij ook zelf gebouwd) waar de Baron op zat in de serie van “B&A de geheimzinnige opdracht”.

Tekst: Aad van Toor - Tekeningen: Frans Verschoor - Produktie: Adrina Produkties B.V.
Alles op de Adriaan Homepage is auteursrechtelijk beschermd. 
Behoudens toestemming is het kopiëren en/of gebruiken van alle foto’s, teksten, tekeningen, geluidsfragmenten en videobeelden niet toegestaan.
Adrina Produkties B.V. - Olivier van Noortlaan 76 - 3133 AT - Vlaardingen

info@adriaan-homepage.nl