Bassie en Adriaan en de Plaaggeest

'De Plaaggeest' is als één van de weinige series geheel in Nederland opgenomen. Voor een heel groot deel in Vlaardingen.

Maar ook in Maassluis, Rotterdam en Loosdrecht.


In aflevering 4 zien Bassie en Adriaan vanaf de Euromast in Rotterdam de caravan staan in de haven. In werkelijkheid staat de caravan op het terrein van Neerbos aan het einde van de Heliniumweg in Vlaardingen. Tegenwoordig wordt het 

terrein gebruikt door een bedrijf als produktie en opslag voor bestratingsmaterialen. Maar er zijn nog voldoende herkenbare locaties.


De Stadsgehoorzaal aan de Schiedamseweg in Vlaardingen zie je een paar keer voorbij komen in 'De Plaaggeest'. De eerste keer is in aflevering 2. Daar zie je de achterkant van de Stadsgehoorzaal waar de caravan achterblijft wanneer Bassie en Adriaan door het hoofd van de school worden weggestuurd. In aflevering 6 zie je het dak van Stadsgehoorzaal als Adriaan de Plaaggeest achterna zit. De achtervolging die daarna volgt, lijkt op verschillende locaties te zijn opgenomen. In werkelijkheid staat de camera op de parkeerplaats achter de Stadsgehoorzaal en vanaf die parkeerplaats, maar vanaf verschillende punten, is de complete achtervolging gefilmd.


Als laatste zie je de voorkant van de Stadsgehoorzaal als Douwe nog wat spullen moet halen. De rekwisietenzolder die daarna te zien is, was in werkelijkheid de rekwisietenzolder van Joop van den Ende Produkties, die toen nog in Badhoevedorp gevestigd zat, en is dus niet opgenomen in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen.


Na hun arrestatie in de haven worden Bassie en Adriaan naar het politieburo gebracht.

Dit politieburo staat aan de Delftseveerweg in Vlaardingen. De garageboxen tegenover het politieburo zijn er nog wel maar het politieburo zelf is vervangen door een compleet nieuw gebouw.


In aflevering 3 werken Bassie en Adriaan in een garage. Deze garage is aan het Burg de Bordesplein 19/20 in Vlaardingen. Bij de garage zijn nog veel herkenbare locaties. Echter één locatie is er niet meer. De plek waar de smeerput zat, is verbouwd tot kantoorruimte. De opening/ingang naast het kantoortje lijkt veel op de plek waar de smeerput zat maar is het niet.

In de kantine hangt nog altijd een foto als herinnering aan de opname.


In de eerste aflevering raken Bassie en Adriaan het circus kwijt. De auto en caravan staan hier op het veldje 'Onder de molen' in Vlaardingen. Inmiddels is op dat veldje een gigantisch flatgebouw neergezet. De huizen die je ziet wanneer Adriaan in het touw klimt, staan er nog wel maar zijn nu nauwelijks zichtbaar door de enorme flat. En als je op dezelfde plek gaat staan als de camera in 1976 zie je geen grasveld en geen molen meer.


Bassie en Adriaan herinneren zich een aantal streken van de Plaaggeest. De scene dat het katje bovenop een balk zit is opgenomen in de Rijkesteeg in Vlaardingen.


Als ze op zoek gaan naar het circus en rijden onder andere over de 's Herenstraat in Maasland.


In aflevering 4 redden Bassie en Adriaan een jongen uit het water. Deze scene is opgenomen op de Westlandseweg in Vlaardingen.


De parkeerplaats bij het wegrestaurantje, waar Bassie met z'n bretels vast blijft zitten aan de vrachtwagen, is een parkeerplaats achter de benzinepomp aan de Marathonweg in Vlaardingen.


Aan het einde van aflevering 1 rijdt de Plaaggeest mee op het dak van de caravan. Dit is opgenomen in de Rijkestraat in Vlaardingen.


De bakkerij is in de Waalstraat in Vlaardingen. Op het plaatsje waar Bassie en Adriaan heen rennen als de bakker hen achterna zit, staat nu een groot pand. In de bakkerij zelf hebben inmiddels meerdere bedrijven gezeten. Van bloemist tot makelaar.


Tekst: Aad van Toor - Tekeningen: Frans Verschoor - Produktie: Adrina Produkties B.V.
Alles op de Adriaan Homepage is auteursrechtelijk beschermd. 
Behoudens toestemming is het kopiëren en/of gebruiken van alle foto’s, teksten, tekeningen, geluidsfragmenten en videobeelden niet toegestaan.
Adrina Produkties B.V. - Olivier van Noortlaan 76 - 3133 AT - Vlaardingen

info@adriaan-homepage.nl