31-10-2020

Mijn verjaardag vier ik al jarenlang met een huis vol vrienden in Spanje, maar door de coronamaatregelen vierde ik het dit jaar samen met mijn vrouw. Maar het was wel een echt feestje. Mijn vrouw heeft deze week een goed geslaagde heupoperatie achter de rug en ik zie haar nu weer vrolijk en opgelucht door het huis lopen. Wel met krukken of rollator maar zonder pijn. En ik ben urenlang bezig geweest om de verjaardagskaarten te lezen, de vele felicitaties op Facebook (meer dan 1.500) en ook de telefoon stond niet stil. Ik kreeg niet alleen telefonische felicitaties maar werd ook vanuit mijn Spaanse Stamrestaurant The Familybar toe gezongen. Dat verjaardagsliedje klonk niet mooi maar wel heel hartverwarmend.  Ik had een top verjaardag. Bedankt allemaal!


24-10-2020

De Bassie en Adriaan Tentoonstelling is nu alweer 2 weken open en iedereen  kan, volgens de corona maatregelen op gepaste afstand van elkaar, genieten van de rekwisieten uit de B&A TV-series zoals de Kroon en de Schatkist. Er zijn zelfs enkele fans die al voor de tweede keer het museum bezochten maar helaas waren er heel veel fans die niet binnen konden omdat het elke dag uitverkocht was. 

 

Ik was ook bijna elke dag in het museum en fans konden me vragen stellen over de B&A-series, mijn boek of het acrobaten nummer. Het was de bedoeling dat ik dat een kwartiertje zou doen maar er waren dagen bij dat het zo gezellig was dat het vragenkwartiertje 50 minuten duurde. Het is vermoeiend, maar ook heel leuk om te doen. Ik zal ook de komende weken nog heel veel keer een vragenkwartiertje doen want ik blijf tot half december in Nederland. De dagen en uren dat ik er gegarandeerd in het museum ben lees je op mijn homepage, maar ik loop ook regelmatig onaangekondigd binnen.

 

Als je ook naar het museum wilt, en welke fan wil dat niet, kan ik je maar één goede raad geven. Voorkom teleurstelling en reserveer tijdig je ticket want het is heel snel uitverkocht. 

 

Oh ja, als het uitverkocht is vraag dan niet aan mij of ik iets kan regelen omdat je zo'n grote fan bent, want ik bemoei me niet met kaartverkoop.


12-10-2020

Martijn Passchier is heel hard aan het werk om de zalen in Museum Vlaardingen in te richten voor de Bassie en Adriaan Tentoonstelling. Ik loop daar ook regelmatig binnen om te zien hoe het gaat worden en nu het bijna klaar is kan ik zeggen;

het wordt fantastisch!

 

Alle Bassie en Adriaan rekwisieten, zoals de Griekse Steen en de Schatkist zijn zo opgesteld dat je ze van alle kanten kunt bewonderen en het pronkjuweel De Kroon ziet er geweldig uit. Kortom, een echte Bassie en Adriaan fan moet deze tentoonstelling gaan bekijken. 

Zoals eerder beloofd ben ik er ook regelmatig en Bassie en Adriaan fans kunnen dan vragen aan me stellen over de optredens, mijn boek en alle Bassie en Adriaan TV-series. Ik heb beloofd de dagen dat ik er zeker ben op mijn homepage te melden en hier komen ze:

Natuurlijk ben ik er met de opening op 14 oktober, maar die is al uitverkocht.

Tot en met 23 oktober ben ik er zeker op de volgende dagen en uren.

15 oktober tussen 11 en 12 uur en 15 en 16 uur

16 oktober tussen 15 en 16 uur 

20 oktober tussen 15 en 16 uur. 

21 oktober tussen 15 en 16 uur. 

22 oktober tussen 15 en 16 uur. 

23 oktober tussen 15 en 16 uur. 

 

Op andere dagen en tijden kom ik wel eens binnen lopen, maar ik kan nu niet zeggen wanneer dat is.

 

PS. Ook in Museum Vlaardingen is een mondkapje verplicht en ik ga er vanuit dat alle B&A fans zich daar aan houden. Maar mocht ik binnen lopen en constateren dat er mensen zijn die hun mondkapje niet op hebben maak ik direct rechtsomkeer.

Ik vind het leuk om iets van fans te krijgen, maar tegen COVID-19 zeg ik: 'Nee dank je'.  

 

Discussie hierover is uitgesloten


08-09-2020

 

Onlangs dook er op YouTube een filmpje op met Bassie en Adriaan die ik zelfs nog nooit gezien heb.  Het is gemaakt op de stripbeurs in Breda in 1983. Op het filmpje is ook de man te zien, die ik nog altijd heel erg mis, mijn vriend en striptekenaar Frans Verschoor  (1956 - 2000).

 

Ik heb met heel veel plezier het filmpje bekeken.

  Wij werden daarin geïnterviewd door de zeer veelzijdige collega IJf Blokker.

Wij kennen IJf al heel lang. In onze acrobaten periode leerden we hem kennen als drummer bij de Ted de Braak Show. In 1971 is IJf bekend/beroemd/berucht geworden als Barend Servet in De Fred Hache Show en  later in Barend Servetshow. Daarna acteerde hij in diverse TV series. Maar IJf is niet alleen een goeie drummer en acteur. Hij is ook nog een goeie striptekenaar en op de stripbeurs in 1983 was hij ook nog een eens goede interviewer. Maar IJf Blokker is vooral een geweldig fijn mens.17-08-2020

 

Vandaag, 17 augustus, zag ik op het RTL NIEUWS dat er in de Death Valley de hoogste temperatuur ooit is gemeten, 54.6 graden Celsius. Maar 4 juli 2013 reden wij, Ina en ik, voor de zesde keer door de Death Valley en zagen we dat de thermometer in de auto een buitentemperatuur van 131 graden Fahrenheit aanwees.

Dat is 55 graden Celsius

 

Of onze auto thermometer de exacte temperatuur aangaf weet ik natuurlijk niet maar toen we even uit de auto stapten, merkten we dat het heeeeeeeel, heel, heel warm was. Ina sprong na een minuut weer snel in de auto waar de airco op volle toeren draaide en ik hield het wel vijf minuten uit. Die tijd had ik nodig om die prachtige omgeving te filmen en deze foto te maken.


10-08-2020

Elke dag naar het strand

Het is nu heel warm in Nederland maar die hete zomers waren er vroeger ook en één ervan vergeet ik nooit meer. De bloedhete zomer van 1959. Die zomer heb ik ook beschreven in mijn boek “Moe, ik kan een salto!” 

Ik vond en vind strand vreselijk. Als ik nu denk aan zand op mijn lichaam, krijg ik spontaan rillingen. Maar ondanks mijn fobie voor zand en strand ging ik in die snikhete zomer 1959 elke dag naar het strand. Waarom? Dat lees je hier nu.

 

In het begin van 1959 brak Bas een klein botje in zijn pols. Dat betekende dat hij maanden in het gips moest en dat wij maandenlang met ons acrobaten nummer konden optreden. Werk vinden dat je met één hand in het gips kan doen valt niet mee, maar Bas vond het. Hij had gehoord dat het strand in ’s Gravenzande verpacht werd voor het verkopen van ijs. IJsscheppen met één arm in het gips zou zonder problemen gaan. Bas ging naar de verpachting en had geluk. De jaren ervoor was het steeds slecht weer geweest dat de ijscoman niets verkocht had. Daardoor kreeg Bas de vergunning voor een paar gulden. 

1959 werd de warmste zomer sinds jaren en het had de meeste zonnige en tropische dagen. Het strand in ’s Gravenzande lag daardoor elke dag eivol met zonaanbidders. We verkochten dagelijks een recordaantal ijsjes. Bas reed ’s morgens vroeg met de ijskar naar het strand en ik reed op mijn brommer naar een bakker in ’s Gravenzande. Die draaide in zijn ijsmachine dertig liter ijs en deed dat in twee bussen, waarna ik er op mijn brommer mee naar Bas reed. De verkoop was zo goed dat ik de hele dag heen en weer reed tussen de bakker en het strand. Bas was ook een goeie verkoper. De ijsjes kostten toen een dubbeltje en een kwartje, maar de Duitse gasten vroegen regelmatig om een ijsje van vijftig cent. Dan schepte Bas er twee van een kwartje, zette ze op elkaar en zei: ‘Eén ijs van vijftig cent.’ 

  In de namiddag verplaatste Bas zijn ijskar naar een plek vijf kilometer verderop, op de dijk. Dat was precies de plaats waar de strandgasten moe werden als ze naar huis fietsten. Onder het genot van een ijsje konden ze dan even uitrustten. Als laatste maakten we nog een rondje door ’s Gravenzande. We verkochten tussen de twaalf en vijftien bussen ijs per dag en verdienden op een bus ijs ongeveer vijftien gulden. En dat in een tijd dat een arbeider tachtig gulden per week verdiende. We werkten opnieuw twaalf uur per dag en zeven dagen per week, maar dat vonden we niet erg. Door die drukte hadden we geen tijd om het geld op te maken en dus spaarden we goed.

  In die periode wilde mijn moeder een bankstel kopen op afbetaling. Toen mijn vader dat hoorde werd hij ongelofelijk kwaad. Hij was tegen geld lenen en zei altijd: ‘Je geeft pas geld uit als je het verdiend hebt.’Hij ging daar zo ver in dat hij zei: ‘Als dat bankstel op afbetaling het huis in komt, ga ik het huis uit.’ En dat meende hij. Mijn moeder wilde dus een bankstel kopen en had geen geld, en ik had geld en wist niet wat ik ervoor moest kopen. Ik bedacht een oplossing. Ik gaf haar het geld en zei: ‘Dit is voor een bankstel, een kast, een eethoek en nieuwe vloerbedekking.’ Met mijn zeventien jaar was ik heel trots dat ik dat kon doen.


06-08-2020

Hallo allemaal,

 

Ik was even een weekje terug in Nederland en dat was me het weekje wel. Eventjes bij die langs en eventjes daar heen. Maar heel veel eventjes zijn bij elkaar hele lange dagen. Natuurlijk zijn wij, Ina en ik, ook bij Bas en zijn vrouw geweest en dat was niet eventjes. Zoals beloofd, had ik voor Bas Japans eten meegenomen en hij heeft niet gegeten maar gevr#%#, eh ik bedoel genoten.

Ik vond dat hij er goed uitzag en stukken was opgeknapt.

Hij zit nog wel aan te hikken tegen de operatie aan zijn hand aan het einde van deze maand en dat begrijp ik heel goed.

 

Ik was deze week ook eventjes heel druk aan het werk om mijn autobiografie te voorzien van opdrachten en handtekeningen. Ik had van te voren op mijn homepage geschreven dat ik dat zou doen, maar ik had niet verwacht dat er zoveel fans het boek zouden bestellen. Ik was daar eventjes de hele zondag mee bezig.

Mijn boek 'Moe, ik kan een salto'  is in de coronatijd zoveel verkocht dat ik waarschijnlijk een tweede druk moet voorbereiden. 

Ik stond deze week ook nog eventjes voor de camera. Samen met Ron Feuler, (je weet wel, de man die bijna alle locaties uit de Bassie en Adriaan series heeft bezocht en op originele wijze heeft gefilmd) zijn we in Vlaardingen de plaatsen afgegaan waar de B&A filmopnamen zijn gemaakt. Nu weet ik dat er direct gevraagd word "wanneer is die film te zien?" Daar moet je eventjes op wachten.

Vanaf 14 oktober is het filmpje te zien in het Museum Vlaardingen tijdens de tentoonstelling;

Bassie en Adriaan - Een Schat aan Herinneringen.

 

Samen met Martijn Passchier heb ik ook nog eventjes een bezoek gebracht aan Museum Vlaardingen en daar heeft Martijn me uitgelegd hoe de Bassie & Adriaan tentoonstelling word ingericht. Martijn heeft aan die tentoonstelling heel veel werk en als je het straks ziet, zal je direct zeggen, "Dat was hele klus. Zoiets doe je niet eventjes"      

Maar nu ik weer in Spanje ben kan ik uitrusten al is het maar eventjes,  want ik ben van 15 tot 20 augustus weer eventjes in Nederland. En als je dan voor die tijd een boek bestelt, schrijf ik daar weer een opdracht en een handtekening in. Maar nu eventjes NIET.


07-07-2020

Ik was verbaasd toen ik enkele weken geleden een mail ontving waarin stond: “Ik ben Pim Bos, Vlaardinger van geboorte, en maak volgende week een rondreis door Andalusië. Tijdens die rit passeer ik uw dorp en zou een Meet en Greet met u heel leuk vinden. 

Spanje was door de corona nog steeds in Lock down. Hoe kon een Vlaardinger dan een rondreis door Andalusië maken? Het bleek dat Pim Bos en zijn vriendin in Valencia wonen en ze vandaar uit die reis maakten.

En tijdens de Meet en Greet hadden ze een verrassing voor me. Pim is striptekenaar en ik kreeg van hem een gesigneerd exemplaar van zijn nieuwste stipboek Tremen en daarin ook nog een mooie tekening van Robin. Daar was vooral Ina heel blij mee.11-06-2020

 

NIEUW!!!

Bassie & Adriaan Drinkbeker

 

Deze nieuwe beker is vaatwasbestendig en kan ook in de magnetron.

 Het verpakkingsdoosje is bijna zet zo leuk als de beker zelf!

 

 Bestel deze beker o.a. bij:

Adriaan's Webshop

 


 

Noteer zaterdag 30 mei in je agenda voor een heuse Bassie & Adriaan Pubquiz! De broers Peter en Frans van Reijen presenteren de livestream op het Bassie & Adriaan YouTube kanaal waarin ze de deelnemers meenemen in een reis door de geschiedenis van hun gemeenschappelijke jeugdhelden: Bassie & Adriaan.

Klik hier voor meer informatie


04-04-2020

 

 

Bassie en Adriaan - Een Schat aan Herinneringen

 

Bas en Aad van Toor worden in Museum Vlaardingen geëerd met een eigen tentoonstelling: Bassie & Adriaan - Een Schat aan Herinneringen. De expositie is een reis door zowel het professionele als persoonlijke leven van de twee broers. Dit wordt ondersteund met originele attributen en rekwisieten en foto- en filmmateriaal. De tentoonstelling is van 14 oktober 2020 t/m 16 mei 2021 te zien in Museum Vlaardingen.

 

 

Kijk voor meer informatie en veel gestelde vragen op:

www.museumvlaardingen.nl


21-02-2020

 

De Kledinglijn van Bassie & Adriaan is een groot succes bij jong en oud. Vooral de kreten 'Drommels, drommels, drommels' en 'Foutje moet kunnen Baas!' gaan als een speer. De lijn is inmiddels uitgebreid met caps en beanies en in de loop van dit jaar komen er nog meer producten.

Klik op de link voor alle informatie:

De Bassie & Adriaan Kledinglijn!09-01-2020

 

Op deze homepage staan meestal nieuwtje, iets om te lachen of iets bijzonders over Bassie en Adriaan. Maar het boekje wat ik nu op de homepage zet gaat niet over Bassie en Adriaan en is absoluut niet om te lachen. 

Het is het dagboekje van Hannes van Toor, de vader van Bas en mij. 

 

Hij begon precies 75 jaar geleden, op 9 januari 1945, een dagboekje bij te houden en noemde het:

'Strompelend over een lijdensweg'26-11-2019

Zoals je op de foto ziet ben ik weer even in Nederland en wel voor een paar redenen. De hoofdreden dat ik hier ben is de Sint helpen. Hij wil graag dat ik mijn boek “Moe, ik kan een salto” die hij cadeau doet,  voorzie van de naam voor de ontvanger en een handtekening. Gelukkig heb ik niet mijn rechterpols gebroken dus mijn boeken signeren gaat probleemloos. Dus als je nu bij www.adriaan-homepage-webshop.nl  het boek “Moe, ik kan een salto” besteld heb je 2 dagen later een getekend exemplaar met een opdracht in huis.

 

Verder ben ik ook voor controle van mijn hart naar de cardioloog geweest. Die had goed nieuws voor me. De conditie van mijn hart is na de operatie zo verbeterd dat ik nog maar de helft van de  medicijnen hoef te nemen en pas over een half jaar terug hoef te komen voor de volgende controle.

Ik zeg altijd, “Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen” en heb nu ook een goede reden om heel blij te lachen.


05-11-2019

In de jaren '70' waren Bas en ik niet alleen goeie acrobaten, we waren ook uitstekende valbreek-specialisten. Als we ons lieten vallen zag het eruit alsof we alle botten braken, maar we vielen zo geraffineerd dat we niets voelden. 25 Jaar lang maakten we met ons gooi en smijtnummer enorme smakken.  We vielen zo hard dat het publiek dacht, "die gaan straks in het gips naar huis." Maar dat gebeurde nooit. 

Er is een gezegde, "Jong geleerd is oud gedaan". En als je dat hoort dan zou je zeggen: "Als die oude valbreek-specialist  onderuit gaat, heeft hij niets." Fout!!! 

Ik gleed vorige week uit en viel met een enorme klap op mijn stenen terras. Vroeger hoorde ik na zo'n val een schaterlach uit de zaal, nu alleen gekraak.  Resultaat, een gebroken pols. Die is inmiddels geopereerd en met behulp van ijzerdraad en gips ben ik daar 6 weken zoet mee...


04-10-2019

Sinds we de serie ‘De Huilende Professor’ op YouTube plaatsen, krijgen we steeds meer de vraag binnen waarom het beeld er beter/anders uitziet dan op TV en de DVD. Dat zal ik (Adriaan) uitleggen.

 

Toen ik in 1992 de serie ‘De Huilende Professor’ wilde her-monteren bleken alle opnamebanden zoek. Er waren alleen nog een aantal uitzend afleveringen op het videoformaat BCN maar niet allemaal. Daarom heb ik voor de missende afleveringen gebruik gemaakt van VHS kopieën die ik nog had liggen. 

Je kunt met recht zeggen dat de beeldkwaliteit van ‘De Huilende Professor’ om te janken is.

 

In 2005 stond er ineens een advertentie op Marktplaats van iemand die originele opnamebanden van ‘Bassie en Adriaan in Spanje’ aanbood. Het bleek om de opnamebanden te gaan van ‘De Huilende Professor’. We kregen de banden terug maar helaas niet allemaal. De man had al een deel meegegeven aan iemand in ruil voor een slagroomtaart. Aan wie hij de banden heeft gegeven is tot op de dag van vandaag (bij ons) niet bekend. Anders hadden we de hele serie een mooie facelift kunnen geven. Maar helaas...

 

Met de banden die er wèl zijn hebben we de serie, waar het kon, opgeknapt. En dat is de reden dat de kwaliteit die nu te zien is op YouTube anders/beter is dan de TV afleveringen en op de DVD. 

 

Wat veel B&A muziekliefhebbers minder leuk gaan vinden is dat bij de opknapbeurt ook diverse muziek vervangen zal worden. En dat is niet omdat we die muziek niet goed of mooi vinden maar puur om de reden dat YouTube hele strenge regels heeft wat auteursrecht betreft, wat wij alleen maar toejuichen. En dan kan het gebeuren dat het geluid weggehaald wordt, wat ook gebeurd is bij ‘Het Geheim van de Sleutel’. En om dat te voorkomen veranderen we de muziek waar het kan.

 

Wat jullie wèl leuk gaan vinden is dat er op de banden die we hebben scenes staan die nooit gebruikt zijn. Sommige van die scenes zijn er nu wel in gemonteerd en (binnenkort) te zien op YouTube

Na heel veel jaren dus nog nooit eerder vertoond materiaal.

Al zijn het maar korte scenes.

 

Natuurlijk hopen we dat degene die de resterende banden heeft zich bij ons meldt zodat we de serie ‘De Huilende Professor’ bijna 40 jaar na opname alsnog een volledige opknapbeurt kunnen geven.

En laat diegene niets van zich horen dan weten jullie het;

Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!


02-07-2019

Precies 3 maanden geleden kreeg ik van de cardioloog te horen dat ik geopereerd moest worden aan mijn hart en de volgende ochtend had de chirurg al drie bypasses geplaatst. Het was een zware operatie en de dagen daarna was mijn conditie nul. Maar het herstel is voorspoedig gegaan en nu, precies drie maanden na de operatie, beschik ik weer over een uitstekende conditie. Vanochtend heb ik bijna 5 km gelopen en voelde me daarna kiplekker. Niet slecht voor een oude acrobaat van 76 jaar. 

Van de week ben ik ook weer sinds lange tijd uitgeweest. "Magic  unlimited" oftewel de zoons en schoondochters  van Hans Kazan hadden ons uitgenodigd om naar hun nieuwe show  te komen kijken in een leuk theatertje aan de Costa del Sol. Het was een uitstekende show en we hebben weer genoten van de Kazannetjes.

Hier in Spanje merk ik dat de Nederlandse vakantietijd is begonnen, want de eerste fans kwamen al weer langs voor een Meet en Greet.

En aan mijn mail te zien komen er deze zomer weer heel veel Bassie en Adriaan fans even langs in ons dorp Benalmadena en de foto's zie je straks weer op facebook.

 

Groeten uit het zonnige Spanje,

 

Aad van Toor


14-06-2019

Vanaf vandaag online te beluisteren:

 

Liedjes van TV - Deel 5

 

Met de liedjes uit: De Geheimzinnige Opdracht en De Reis Vol Verrassingen

+ Verschillende Bonus Tracks

 

Dit is het laatste deel van deze reeks. Maar er komen nog meer albums aan!

Zo komen de hoorspelen, de achtergrondmuziek en karaoke liedjes ook online.

Wanneer deze online komen is nog niet bekend

maar dat vermelden we uiteraard op deze pagina.


05-06-2019

Eind maart hebben we op ons eigen YouTube kanaal de 100.000 abonnees bereikt en meer dan 70.000.000 weergaven.

Dat aantal is nu door YouTube bezegeld met een ‘Silver Creator Award’.

En daar zijn we bijzonder trots op!

 

Dagelijks worden onze filmpjes en liedjes nog meer dan 40.000 keer bekeken en beluisterd worden op YouTube, iTunes en Spotify. En dat vinden we hééél leuk!

Inmiddels zijn er bijna 10.000 abonnees en 7.000.000 bij gekomen.

 

Op naar de 1.000.000 abonnees voor de ‘Golden Creator Award’.

 

Bedankt allemaal!


31-05-2019

 

Vanaf vandaag online te beluisteren:

Liedjes van TV - Deel 3

 

Met de liedjes uit

De Huilende Professor, De Circusprogramma's en De Korte Afleveringen.

 

Luister op Spotify

Luister op iTunes


17-05-2019

Vanaf vandaag te beluisteren of te downloaden via iTunes en Spotify:

Liedjes van TV - Deel 1 & 2

Met de liedjes uit: De Plaaggeest - De Sleutel en De Diamant

 

Totaal komen er 5 delen met alle liedjes uit de TV series en TV specials.

Voor de download links en de tracklist klik op één van de titels:

 

Liedjes van TV - Deel 1

Liedjes van TV - Deel 2

 

 Of deze delen ook als een fysieke CD worden uitgebracht is nog niet zeker.

Maar zeg nooit nooit!!


07-04-2019

Hart voor de zaak

 

Hallo allemaal,

 

Ik (Aad van Toor) roep al jaren: 'Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen. Maar dat lachen ging steeds moeilijker de laatste tijd. Ik voelde me per dag drie dagen ouder en vermoeider worden. Samen met mijn arts kozen we voor een grondig medisch onderzoek. 

De oorzaak van de problemen werd snel bekend... Mijn hart was zo dichtgeslibd dat een spoedoperatie in het Erasmus MC noodzakelijk was.

 

Inmiddels ben ik goed herstellende van drie bypasses (omleidingsoperaties) aan mijn hart en werd vanmiddag tijdens het bezoekuur blij verrast door broer Bas en konden we weer zingen "Wij zijn de beste vrienden".

 

Oh ja, dat vergat ik bijna. Via deze weg wil ik graag al het medisch personeel bedanken die mij met vakmanschap en inzet hebben geholpen zodat ik voorlopig nog kan zeggen: Wat er ook gebeurt.... enz. enz.

 

Zodra er meer nieuws is, hou ik jullie via deze site op de hoogte.


03-04-2019

Leuk nieuws voor de muziekliefhebbers!

Vorige week hebben we van een fan, die liever anoniem wil blijven, verschillende muziekjes opgestuurd gekregen die gebruikt zijn in de serie De Plaaggeest. Hij schreef erbij dat deze muziek afkomstig is van een tape die vroeger daadwerkelijk bij de montage is gebruikt. Een ex werknemer van het NOB had deze tape op Marktplaats te koop aangeboden.

Hoe het kan dat een werknemer zomaar tapes bij het NOB kon meenemen snappen wij ook niet. Maar blijkbaar ging dat vroeger zo. Misschien zijn de filmrollen van De Plaaggeest ook op die manier verdwenen...

In ieder geval veel plezier met de 'nieuwe' achtergrondmuziekjes! De titels zijn nog steeds onbekend maar nu de volledige nummers op ons YouTube kanaal staan herkent iemand ze misschien.29-03-2019

 

BASSIE EN ADRIAAN BEHALEN NIEUW ONLINE RECORD

Amsterdam, 29 maart 2019 – Bassie en Adriaan hebben deze week ruim 100.000 abonnees en meer dan 70 miljoen views bereikt op hun eigen YouTube-kanaal. Dagelijks worden de video’s van het duo nog duizenden keren bekeken. Het aantal views groeit maandelijks zelfs met ruim 3 miljoen hits. Om hun ongeëvenaarde succes te vieren plaatsen ze vandaag een speciale aflevering uit de serie ‘Het Geheim van de Sleutel’ op hun kanaal.

‘Vandaag komt er een aflevering op YouTube die nog maar weinig mensen kennen. Het is een aflevering uit de serie 'Het Geheim van de Sleutel' uit 1978 waarvan de filmrol na één keer uitzenden zoek is geraakt. Het enige wat ervan is overgebleven is een kopie op VCR. De kwaliteit is helaas niet goed genoeg om uit te brengen op DVD. Gelukkig kunnen we nu via ons YouTube-kanaal de aflevering toch aan iedereen laten zien. Een unicum’, aldus Aad van Toor.


Bas (83) en Aad (76) van Toor zijn waanzinnig trots op hun succes. Niet alleen op YouTube zijn Bassie en Adriaan nog steeds razend populair, ook op iTunes en Spotify wordt er nog massaal geluisterd naar de liedjes van de clown en acrobaat. Binnenkort komt er een officiële playlist met alle liedjes in samenwerking met CTM.

 

‘Het blijft maar doorgaan’, zegt manager Sjef Scholte (Mountain Road Entertainment Group). ‘Na het geweldige succes van de tentoonstelling in 2017, zijn we nu in gesprek met museum Vlaardingen om daar mogelijk in 2020 iets permanent op te zetten. Bassie en Adriaan en hun waanzinnig populaire series en liedjes zijn nog steeds actueel. We zijn iedere keer weer blij verrast over het enthousiasme en hoe het duo nog leeft bij iedereen. We hopen dat dat nog heel lang zo blijft!’.

 

Voor meer informatie over Bassie en Adriaan: www.bassie-adriaan.nl. De video’s van het bekende duo zijn te vinden op hun officiële YouTube-kanaal, de liedjes te beluisteren via Spotify en Apple Music.

‘Het Geheim van de Sleutel’ is vanaf vandaag te zien.


01-03-2019

 

Door een reportage van RTV Noord kreeg ik de afgelopen week heel veel vragen binnen over de Honda Prelude. Een garagehouder uit Muntendam beweert dat hij de èchte auto van Bassie en Adriaan heeft. Ik moet jullie helaas teleurstellen… Deze auto is niet de originele.


Eerst in het kort de geschiedenis van de Honda Prelude in de B&A series;

De Honda Preludes die te zien zijn in de series waren van mij (Aad van Toor). Omdat kinderen bij mij in de buurt niet meer naar mij keken als ik wegreed maar alleen nog naar de bewegende koplampen besloot ik dat mijn nieuwe Honda Prelude de nieuwe Bassie en Adriaan auto zou worden.

De Honda Prelude met kenteken JX-74-NB heeft meegedaan in de korte filmpjes en een gedeelte van Het Geheim van de Schatkaart. Tijdens de opname van De Schatkaart heb ik de NB-59-KX gekocht en deze kreeg gelijk gele stippen en wimpers om mee te doen bij de opname. De NB-59-KX is ook te zien in De Verdwenen Kroon.

Er hebben dus maar 2 Honda Preludes meegedaan in de series.


Auto liefhebbers zijn al jaren bezig om te achterhalen wat er met deze 2 Preludes is gebeurd. Dit is wat er tot nu toe bekend is; De JX-74-NB is ingeruild en daarna gedemonteerd. De NB-59-KX is verkocht en daarna gestolen. Na veel speurwerk door één van die auto liefhebbers is het chassis gevonden en staat op een autokerkhof ergens in Duitsland. De originele Preludes uit de series rijden in ieder geval niet meer op de weg. Er zijn wel plannen om het chassis van de NB-59-KX weer terug te halen naar Nederland en te herstellen in originele staat.

Voor diverse doeleinden hebben we in 2012 weer een (oude) Honda Prelude gekocht en dat is uiteindelijk de 61-KSR-7 geworden. Deze auto komt uit Duitsland en is de laatste auto waar wij mee gewerkt hebben in diverse promo’s en op evenementen. 


 

Ook is deze auto te zien in de film 'Keet en Koen en de speurtocht naar Bassie en Adriaan’.

Voor het nostalgische gevoel plakken we bij ieder filmpje etc. het oude kenteken erop. 

 

 Maar er rijden nog meer Bassie en Adriaan auto’s in Nederland. Groot fan en autoliefhebber Ben Prins heeft zelf een Honda Prelude gekocht en deze omgetoverd in een hele mooie B&A auto.

Hij is er zelfs mee naar Spanje gereden om mij te bezoeken.

En Guy en Derron hebben ook allebei een B&A auto. Die van Guy (LH-25-DB) is samengesteld uit 2 Honda Preludes, opnieuw gespoten en ziet er ook heel mooi uit. De auto van Derron (TN-107-B) komt uit Frankrijk en ook die is heel mooi. Dus als we ooit nog een B&A auto nodig hebben en de 61-KSR-7 doet het niet meer dan hebben we altijd nog een reserve bij de hand!


 

 Als de garagehouder in Muntendam blijft beweren dat hij dè echte auto heeft is dat zijn goed recht. 

Maar als hij het chassisnummer checkt dan zal hij erachter komen dat hij de KF-37-BP heeft.

Al met al is de Honda Prelude voor velen nog steeds dè Bassie en Adriaan auto. En dat vind ik heel leuk!


04-01-2019

Leuk nieuws! Vanaf vandaag komt er iedere week een aflevering op ons YouTube Channel.

Deze week beginnen we bij het begin met de allereerste aflevering van de serie 'De Plaaggeest'.

De volledige series, zonder reclame, zijn o.a. te zien bij Videoland en natuurlijk verkrijgbaar op DVD in de webshop.

Maar niet alleen de afleveringen komen op YouTube ook andere uitzendingen en specials zullen te zien zijn. Welke dat zijn houden we nog even geheim maar veel fans zullen daar heel blij mee zijn. Kortom, heel veel leuke ontwikkelingen op het 'Bassie & Adriaan Channel'!

 


31-12-2018

 

We sluiten het jaar feestelijk af met meer dan 50.000 pagina likes op de Bassie & Adriaan Facebook Pagina! Ook in het nieuwe jaar gaan we door met het plaatsen van nieuwtjes, oude en nieuwe foto's en verschillende fragmenten.

Op naar de 60.000!

 

En hou ook ons Youtube Channel in de gaten want daar gaan in het nieuwe jaar leuke dingen gebeuren!

 

Iedereen alvast een voorspoedig 2019!!

 


19-12-2018

 

Bestel nu héél voordelig 'Het Bassie & Adriaan-Pretpakket' bestellen. Van €179,99 voor €149,99!!

Er is en beperkt aantal pakketten beschikbaar en op=op

Inhoud van dit pretpakket: 28 DVD's, 3 CD's, 10 Posters, de  B&A-Mok, en de autobiografie 'Moe, ik kan een salto!'

 

'Het Bassie & Adriaan-Pretpakket' bestel je bij:

Adriaan's Webshop


26-11-2018

Iedereen heeft wel een leuke herinneringen aan de Sinterklaastijd, ik ook. Maar voor de meeste mensen speelt die herinnering zich af in de wintermaand december, maar die van mij in de zomermaand juli 2008. Ik woonde toen ook al in Spanje en werd gebeld door Job Hugenholz. Job maakte de lay-out van het Nederlands magazine 'Temperament', een maandblad voor Nederlanders die in zuid- Spanje wonen. Voor dat magazine schreef ik ook weleens een stukje.  

Job was bezig met de opmaak van het decembernummer en had daarvoor enkele foto’s nodig van Sinterklaas. Hij zou die maken met de (hulp) Sinterklaas van de Spaanse Costa del Sol, maar die was uitgerekend met vakantie naar Nederland. Zijn mantel, tabbert en mijter lagen gelukkig nog wel in Spanje. Job vroeg of ik die Sinterklaaskleding aan wilde doen voor de fotoshoot. Ik was wel in voor een grap en omdat ik door de snor en baard toch niet herkend kon worden zei ik direct ja. Een paar uur later stond ik, gekleed in volledig Sinterkaastenue, in het pittoreske Spaanse dorpje Mijas voor de camera. Mijas was, en is nog steeds, heel geliefd bij de Nederlandse toeristen en het is er vaak heel druk. Maar die dag hadden we geluk. Waarschijnlijk was iedereen naar het strand want het toeristendorp was heel rustig en we konden ongestoord ons gang gaan. Ik speelde nog even acrobaat Adriaan en klom op de daken en vulde de schoorstenen. Toen we klaar waren met het fotograferen kwam er een Nederlandse vrouw naar me toe en vroeg zeer onderdanig, 'Sinterklaas, mag ik met u op de foto?' Geheel in mijn rol antwoorde ik met een zware stem, 'Natuurlijk mag jij dat jongedame' en nam een zeer professionele Sinterklaaspose aan. Toen de fotograaf haar de foto toonde op het schermpje van zijn toestel, riep ze verheugd, 'Wat zullen mijn kinderen straks verbaasd zijn als ze zien dat ik in Spanje met Sinterklaas op de foto ben geweest!” 

Ik zei niets maar dacht, 'Ik denk dat ze nog veel verbaasder zijn, als ze weten dat dit keer Sinterklaas eigenlijk Adriaan is.'22-09-2018

 

 

Voor de Bassie en Adriaan Fans is er weer leuk nieuws! Sinds kort is er een nieuwe Bassie en Adriaan Mok verkrijgbaar en een nieuw Bassie en Adriaan Posterpakket. In het posterpakket zitten 10 posters op A2 formaat met een gratis poster op A3 formaat erbij.01-09-2018

Leuk nieuws voor de liefhebbers van de achtergrondmuziek van Bassie en Adriaan. Door Alexander en een vriend van hem zijn er twee titels gevonden die gebruikt zijn in de serie De Plaaggeest. Het gaat om de muziek die gebruikt is tijdens de scenes bij de lift en in de gymzaal. Alexander bedankt! Je hebt veel fans blij gemaakt met deze vondst!25-08-2018

Ik woon nu alweer 25 jaar in het Spaanse dorpje Benalmádena. In de dorpskern, waar ik woon, is de tijd stil blijven staan. Nog elke zomer zijn hier grote Fiëstas en folkloristische optochten waar alle dorpelingen in traditionele Spaanse kleding meelopen. Maar de kuststrook van Benalmádena is heel erg veranderd. Aan het negen kilometer brede strand zijn de laatste tijd heel veel grote hotels gebouwd. In die hotels komen steeds meer Nederlandse vakantiegangers en dat merk ik heel goed. De eerste tien jaar zag ik hier bijna geen Nederlander en kreeg zelden een verzoek voor een 'meet en greet'. Maar na een tijdje kwamen de eerste verzoeken en het werden er steeds meer. Dit  jaar was het echt raak. Een paar keer per week ga ik nu in ons Spaanse dorp met Nederlandse Bassie en Adriaan-fans op de foto.

Leuk om te doen en het voordeel is wel dat alle Bassie en Adriaan fans heel aardig zijn!


07-08-2018

Hallo Fans,

 

Meestal schrijft mijn alter-ego Aad van Toor hier, maar nu wil ik, Adriaan, even mijn verhaal kwijt. 

Als hij, Aad van Toor, iets heeft, krijg ìk altijd de klappen.

Een voorbeeld;  Hij wilde in de serie van de Schatkaart ook de Baron spelen, maar toen hij als de Baron wegvluchtte voor Adriaan, verstapte hij zicht, scheurde een spiertje in zijn dijbeen en liep daarna mank. Het gevolg was dat ik,  Adriaan, de volgende dag tijdens de achtervolging van de Baron òòk mank liep.

 

 

Toen Aad van Toor met Parachutespringen zijn enkel brak moest ik optreden met mijn been in het gips.

 

 

Nu heeft Aad van Toor een paar maal zijn hoofd gestoten op dezelfde plek en diezelfde plek ook nog een paar maal laten verbranden in de zon. Het gevolg;  hij moet nu in de Spaanse  zon altijd een hoed op. Je snapt het al en nu moet ik, Adriaan, hier òòk altijd een hoed op. 

Ik ben benieuwd wat die Aad van Toor nog meer voor me in petto heeft in de toekomst.   


12-07-2018

Deze week werd ik overspoeld met mails van bezorgde fans die hadden gelezen dat ik huidkanker had.

Dat alles is gelukkig alweer oud nieuws, want het volgende gebeurde een maand of 8 geleden; 

Als je in Spanje woont weet je hoe snel je door de Spaanse zon kan verbranden. Om te voorkomen  dat ik verbrand smeer ik me elke dag in met een zonnecrème factor 30 en dacht, 'De kans dat ik huidkanker krijg door zonnebrand is nihil.'

 

Maar... Een half jaar geleden opende ik de achterklep van mijn auto niet goed. Het gevolg was dat de klep op mijn hoofd knalde en daardoor ontstond er een wondje. Dat herstelde heel snel maar het  nieuwe velletje, nog niet gewend aan de Spaanse zon, verbrandde ook snel. Een ezel stoot zich geen 2 x aan dezelfde steen, maar ik ben geen ezel want een maand later kreeg ik, door dezelfde fout, weer de achterklep op mijn hoofd. Het werd een herhaling van een maand eerder. Het wondje herstelde snel, maar door mijn onoplettendheid verbrande het ook weer, maar alles genas gelukkig. 

Maar toen ik twee maanden later weer mijn hoofd stootte genas het wondje niet meer. Het plekje was door alle beschadigingen en het verbranden huidkanker geworden. Een kundige dermatoloog van het Vlietlandziekenhuis in Schiedam heeft het plekje weggesneden en twee weken later belde zijn assistente (Kimberly) mij met het heugelijke nieuws. In het laboratorium hadden ze gezien dat het 'kankertje' volledig verwijderd was. 

 

Dat alles gebeurde al twee maanden geleden, maar het stond deze week pas in de bladen. Ik heb inmiddels geleerd dat insmeren met zonnecrème je goed beschermd, maar voor kalende mannen boven de 70 is een hoed nog veel beter. Die draag ik nu dagelijks. Ik ben toch geen ezel...?    


25-06-2018

50.000.000 weergaven op YouTube

 

Afgelopen weekend is de teller van het aantal weergaven van onze filmpjes op ons YouTube kanaal over de 50.000.000 gegaan!! We proberen het kanaal zo leuk mogelijk te houden voor iedereen. Voor de complete series kun je terecht bij Videoland, het digitale kanaal van Telekids, ONS en Pebble TV. Maar de bekendste fragmenten, liedjes, specials, droomwereldjes en nog veel meer zie je op ons YouTube kanaal!!

 


03-06-2018

Het circus is weer in de stad

In 1980 vroeg een jongeman of ik werk voor hem had in 'Circus Bassie en Adriaan'. Dat had ik. Zijn naam was Jan Homan en Jan wist wat werken was. De meeste jongens hielden het zware werk in het circus na een paar weken voor gezien, maar Jan Homan werkte drie jaar lang bij 'Circus Bassie en Adriaan'. Toen wij met het circus stopten, bleef Jan het circusleven trouw. Hij werkte jarenlang in diverse circussen over de hele wereld.

Ik heb Jan Homan vorige week, na 38 jaar, weer terug gezien in Malaga. Hij is nu Flyin Senior Tent-Master van Cirque du Soleil. Onder zijn leiding werd hier een enorme circustent opgebouwd met een middenlijn van meer dan 50 meter en 18 meter hoog. Toen ik zijn werk zag staan was in heel trots op de man die als 18 jarige bij 'Circus Bassie en Adriaan' begon aan zijn circus carrièrre. 

Donderdag gaan wij naar de circusshow. Cirque du Soleil heeft 5 grote tenten en Jan Homan vliegt nu al 17 jaar de hele wereld over om die circustenten op en af te bouwen. Ik kreeg gisteren van hem een mailtje uit Hong Kong. Daar was hij alweer met de afbouw begonnen van een Cirque du Soleil tent die hij volgende week in het zuiden China weer moet opbouwen. En aan het einde van deze maand is hij weer terug in Malaga om Cirque du Soleil hier af te bouwen. 


30-04-2018

 

30 april was ik in de Nederlandse stand van “Feria De Los Pueblos” in Fuengirola om mijn boek te signeren. Ik was niet de enige bekende Nederlander. Ook de oud Oranjevoetballer Johnny Rep was er om zijn boek de signeren. Toen ook nog het Spaans/Nederlandse duo de Gypsy Bros er bij kwam werd het een Nederlands feestje. Op het podium heb ik, samen de Gypsy Bros de Spaanse  Bassie en Adriaan-liedjes gezongen zoals 'Spaanse zon', '1-2-3 is Un, dos, tres' en 'De Spijskaart'.

 


21-04-2018

Hallo Bassie en  Adriaan-fans. Een leuk nieuwtje voor jullie die toevallig rond 30 april 2018 op vakantie zijn aan de Costa del Sol. In de stad Fuengirola is van 27 april t/m 1 mei een bijzonder feest  “Feria Internacional De Los Pueblos.” 35 Landen zijn daar dan vertegenwoordigd met dansgroepen, artiesten en fanfares en op de vele podia treden sterren en orkesten op uit al die 35 landen. Je kunt ook kennismaken met het traditionele eten van die landen. Er zijn restaurants en eet tentjes uit India, Mexico, Uruquay, Tailand, Rusland enz. Teveel om op te noemen. Voor Nederland is er het  “Holland House”, daar vind je natuurlijk veel Nederlandse lekkernijen zoals: nieuwe haring, poffertjes en stroopwafels, maar er treden ook diverse Nederlandse artiesten op. Ik, Aad van Toor, treed daar niet op maar zit er wel in mijn Adriaan-kostuum. Ik signeer daar vanaf 14:00 uur mijn boek maar ga natuurlijk ook met fans op de foto. Ik zit daar niet alleen, ook de oud-voetballer Johnny Rep is daar en signeert daar zijn boek. Maar de oud-voetballer, die van 1973 tot 1982 in het Nederlands oranje elftal schitterde, heeft ook nog een hele leuke verrassing. 

Kijk voor meer informatie op: www.hollandhouse.es


Oktober 2017 was voor mij de maand van de ronde getallen. Laat ik beginnen met het hoogste getal. De teller van het Bassie & Adriaan Channel op YouTube stond begin deze  maand op 40.000.000 hits (inmiddels is het alweer ruim 43.000.000).

40 Miljoen hebben dus de Bassie en Adriaan filmpjes op You Tube gezien en we hebben op YouTube deze maand precies 30.000 abonnees . Nog geen abonnee? Meld je dan hier snel gratis aan.

De Bassie en Adriaan tentoonstelling in Vlaardingen haalde meer dan 10.000 bezoekers en mijn autobiografie "Moe, ik kan een salto!" tikt de 3.000 verkochte boeken. Verder kreeg ik honderden zeer positieve reacties op het boek voor de manier waarop de autobiografie geschreven is. (lees hier enkele reacties)

Wil je het boek bestellen? Dat kan in onze webshop.

50 jaar geleden, in oktober 1967 traden we met ons acrobatennummer The Crocksons voor eerst op in Sala de fiësta "El Madregal" in de Spaanse stad Benalmádena. De 4e oktober woonde ik, samen met Ina, precies 25 jaar in deze fantastische Spaanse plaats en vandaag, 30 oktober, vier ik hier mijn 75e verjaardag, maar ik voel me pas 70 jaar en dat is ook een rond getal.

 

Groeten uit het altijd zonnige Spanje,

Aad van Toor


01-07-2017

Hallo allemaal,

Hier weer even een berichtje van mij vanuit uit Nederland waar ik weer even ben. De reden waarom ik hier ben is bekend. De voorbereiding van 'Bassie en Adriaan - Voor Alle Fans'. En ik kan je vertellen het wordt geweldig!!!!!!!!!!!!!

 

Vandaag zijn de laatste rekwisieten in het tentoonstellingsgebouw aangekomen en het is nu de meest volledige Bassie en Adriaan collectie die er is. Alles, vanaf de Plaaggeest-serie tot en met Keet en Koen, is er te zien. Maar dat is nog niet alles, er zijn ook een kleine 500 opnamefoto’s van onze avonturen series die nooit eerder gepubliceerd zijn. En er is een Bassie en Adriaan zoektocht door al die foto’s. Je krijgt informatie over zo’n 15 locaties waar de Bassie en Adriaan scenes zijn op genomen in Vlaardingen die op loop afstand te vinden zijn en er is nog veel meer, maar dat vertel ik niet. Dat moet je zelf maar ontdekken bij 'Bassie en Adriaan - Voor Alle Fans' in juli en augustus 2017.

 

En dan nòg een nieuwtje.

Mijn boek is heel goed ontvangen en ik krijg van alle kanten lovende complimenten. Mijn boek, 'Moe, ik kan een salto!' loopt zo goed dat ik denk dat na het weekend het aantal verkochte boeken al de duizend passeert.


04-06-2017

Belofte maakt schuld

In 2003 begon ik aan mijn autobiografie. Door mijn ziekte en andere gebeurtenissen is het schrijven daarvan op een heel laag pitje komen te staan. Anderhalf jaar geleden heb ik de draad opgepakt en ben weer gemotiveerd gaan schrijven.

De afgelopen jaren heb ik heel veel keer de vraag gekregen: ‘Wanneer is het boek klaar?’

Die vraag beantwoorde ik dan meestal met: ‘Ik ben ermee bezig maar wanneer het uitkomt kan ik nog niet zeggen. Maar ik beloof dat het boek er komt’.

Nu, na 14 jaar, kan ik die belofte eindelijk inlossen; Het 500 bladzijde tellende boek

‘Moe, ik kan een salto!’ is klaar!

 

Het is een hele klus geweest en het was af en toe heel diep graven in mijn geheugen.

Leuke dingen, minder leuke dingen, spannende en emotionele gebeurtenissen komen allemaal aan bod.

Natuurlijk lees je ook over de vele belevenissen uit mijn acrobaten periode met ‘The Crocksons’ en wat ik allemaal heb meegemaakt tijdens de opnamen van de Bassie en Adriaan-series. Ook geef ik antwoord op vragen die ik nooit eerder heb beantwoord.

De afmetingen van het boek zijn 17x24 cm, de dikte is 3,5 cm en het gewicht is 1050 gram.

 

Wil je het boek bestellen? Dat kan in onze webshop.

 

Veel leesplezier!

Aad van Toor


09-12-2016

 

Zing mee met de originele klassiekers uit alle TV-series zoals:

Het Bakkerslied - Veilig Oversteken - Jimmy - Vier Seizoenen - e.v.a.

 

Bestel deze nieuwe dubbel CD nu snel in de webshop!


17-03-2016

Onlangs verschenen er in de weekbladen Privé en Weekend en op TV bij SBS shownieuws artikelen over een rechtszaak die wij al jarenlang hebben met enkele acteurs. Hoewel het als nieuws werd gepresenteerd, betreft het een probleem dat al elf jaar speelt. Vele fans hebben mij in de loop van de jaren daar vragen over gesteld en daar heb ik nooit op geantwoord, maar gezien de onwaarheden die werden geuit in de bladen en TV, leg ik nu uit waar de rechtszaak over ging en het geschil nog steeds over gaat.

Dit bericht had ik liever niet had geschreven, maar na diverse publicaties in weekbladen en TV programma,s en door de vele vragen van onze fans, voel ik mij nu genoodzaakt openheid van zaken te geven in de juridische kwestie die wij (Bas en ik) al elf jaar lang hebben met enkele acteurs die in de Bassie en Adriaan series meewerkten.

Laat ik bij het begin beginnen.

2005 was voor mij een heel zwaar jaar. Eind 2003 onderging ik een zware operatie en een kankergezwel werd uit mijn mond verwijderd. Daarna kreeg ik ook nog 30 bestralingen en de gevolgen daarvan waren vreselijk. Altijd een pijnlijke droge mond en mijn smaak was verdwenen. Door de langdurige narcose was ook mijn geheugen slecht geworden en kon ik mij niet meer concentreren. In die periode kwam Paul van Gorcum, voor het eerst sinds mijn operatie, op bezoek. Toen hij hoorde hoe ellendig ik mij voelde, nam hij afscheid met de woorden. "Ik sta altijd voor je klaar, een belletje is voldoende." Maar in plaats van hulp ontving ik een maand later een brief van een advocaat die namens enkele acteurs en waaronder ook Paul van Gorcum, vele tonnen van ons eisten. Dat was heel vreemd want er was nog nooit één acteur geweest die ooit had gezegd dat de betalingen niet in orde waren en we spraken iedereen regelmatig.

We antwoordde de advocaat dat die eis belachelijk was dat iedereen het geld had ontvangen zoals we waren overeengekomen en dat was niet weinig ook. Als antwoord op dat schrijven werden we voor de rechter gedaagd. Na enkel jaren procederen kwam de uitspraak van de rechtbank. Wij kregen van de rechters op alle punten gelijk en ze bevestigde dat we duidelijk bewezen hadden dat alle acteurs hun geld hadden ontvangen zoals in de contracten en afspraken was overeen gekomen en wij niemand iets schuldig waren.

De eisers (acteurs) gingen daarop in hoger beroep en na jaren procederen kwamen de rechters eind 2013 met de uitspraak dat enkele acteurs recht hadden op een vergoeding voor hun medewerking aan de series Plaaggeest, Sleutel, Diamant en de Professor.

Daar was ik het niet mee eens want wij hadden de rechten van die series gekocht van Joop van den Ende Producties BV en de acteurs hadden een contract getekend met de clausule; "De acteurs ontvangen 10 jaar na opname geen vergoeding meer voor hun werkzaamheden aan de serie."

Wij hebben ons er bij neergelegd en zoals in de uitspraak stond op 23 december 2014 de accountantsrapporten met de verkoopcijfers van de series de Plaaggeest, Sleutel, Diamant en Professor vanaf februari 2002 opgestuurd naar hun advocaten. Maar de woordvoerster van de acteurs, Bianca von der Oelsnitz, blijft ontkennen dat we alle cijfers hadden gestuurd, negeert de uitspraak van de rechters en eist nog steeds € 190.000,- .

Dat bedrag is veel meer dan de totaal opbrengst van die vier Dvd's. Dat bedrag eist ze voor alle acteurs die bij elkaar nog geen 9 % in beeld waren in die series. Ze gaat totaal voorbij aan het feit dat wij alle series schreven, regisseerde, monteerde of hermonteerde, de hoofdrollen vertolkten, alle kosten voor het digitaliseren van die DVD betaalde enz. enz.

Mijn berekening is reëler en is gebaseerd op de accountantsrapporten en de uitspraak van de rechters en komt uit op een te verwaarlozen bedrag voor de acteurs. In zijn totaliteit nog niet eens € 2.000,--.

Dit is dus de kwestie zoals die nu 11 jaar loopt en al die jaren werden en worden er door bepaalde acteurs de meest uiteenlopende onwaarheden over ons verteld. Zolang de zaak onder de rechter was hebben wij daar nooit iets over gezegd, zoals dat hoort. Maar nu is de uitspaak er is en na al die onzin die er over ons verteld word in interviews, kunnen wij ook weer wat zeggen.

Tegen het weekblad Privé had Paul van Gorcum gezegd, "Op een receptie lopen ze me straal voorbij." Had hij verwacht dat ik dan zou zeggen, "Hoi Paul, wanneer zien we elkaar weer in de rechtszaal en gaan we dan weer net zo lachen als de vorige keer?"

Ook gesuggereerd hij dat wij hem voor zijn werkzaamheden als de Baron een fooitje betaalde.

Voor 18 opnamedagen en 7 reisdagen in Amerika in 1993 ontving hij (zie bijlage) fl. 37.453,- plus eerste klas hotel, vliegreizen en ook nog 2.500 dollar zakgeld. Is dat een fooitje? Een gemiddeld bruto maandloon in 1993 was fl. 3.500,-. Het spreekt voor zich dat Paul van Gorcum zich niet houdt aan de destijds gemaakte afspraken.

Begin november 2015 ontvingen we via de advocaat van Bianca von der Oelsnitz het verzoek om ondanks het grote verschil in eis toch met haar te komen praten. Ik heb voor die eer bedank omdat ik niet voor een nutteloos gesprek van Spanje naar Amsterdam reis.

Sindsdien hebben we, buiten haar optreden in de Privé en SBS Shownieuws niets meer van Bianca von der Oelsnitz of de acteurs gehoord. Blijkbaar heeft Paul van Gorcum bewust gekozen voor de publiciteit om ons in diskrediet te brengen. Ook hij weet dat hij geen enkele kans maakt om een aanzienlijk bedrag in de wacht te slepen.

 

Aad van Toor

Tekst: Aad van Toor - Tekeningen: Frans Verschoor - Produktie: Adrina Produkties B.V.
Alles op de Adriaan Homepage is auteursrechtelijk beschermd. 
Behoudens toestemming is het kopiëren en/of gebruiken van alle foto’s, teksten, tekeningen, geluidsfragmenten en videobeelden niet toegestaan.
Adrina Produkties B.V. - Olivier van Noortlaan 76 - 3133 AT - Vlaardingen

info@adriaan-homepage.nl