Bassie als Cowboy

Bassie komt zingend de staltent inlopen. Hij heeft rijlaarzen aan en een grote cowboyhoed op. "Waar is mijn paard?" :vraagt hij aan Adriaan. "Dit is hem": zegt Adriaan en wijst naar een klein bruin paardje. "Dan ga ik nu paardrijden" :    zegt Bassie en loopt naar het paardje. "Je gaat leren paardrijden" : verbetert Adriaan hem. "Dat heb ik zo geleerd": zegt Bassie: "Ik ben de knapste domme clown van de hele wereld en omstreken, let op hoe ik op het paard spring". Hij neemt een aanloop en springt, maar hij springt niet hoog genoeg en botst tegen het paard, stuit terug en valt dan achterover op de grond. "Ik help je wel" : zegt Adriaan. "Nee" : zegt Bassie: "Echte cowboys worden ook niet op hun paard geholpen, ik weet al wat ik nodig heb ". 

Hij loopt naar de circustent en komt even later terug met een springplank. "Met deze plank springen de acrobaten heel hoog, dus let nu op Bassie". Hij neemt een aanloop en springt op de springplank, maar springt zo hard, dat hij niet op de rug van het paard komt, maar er over heen duikt en op een stapel strobalen terechtkomt. Adriaan schatert van de lach: "Laat mij je nu helpen, nu kan ik het nog, want als je nog een paar van die fratsen uithaalt, dan ben ik te slap van de lach". "Nee" : zegt Bassie, terwijl hij van de strobalen afklautert: "Ik kom alleen op het paard". Hij neemt weer een aanloop, springt en komt nu op de rug van het paard terecht. "Waar is het hoofd van het paard gebleven?" :vraagt hij verbaasd. "Het hoofd zit aan de andere kant" : zegt  Adriaan lachend: "Je zit achterstevoren op je paard". "Dat was dom van me" : zegt Bassie terwijl hij zich omkeert: "Maar nu zit ik goed, dus nu kan ik gaan paardrijden".

"Wat moet ik nu doen?" :vraagt hij aan zijn vriend. Adriaan klimt op zijn paard: "We gaan nu de paarden langzaam laten lopen". Adriaan klakt met zijn tong en de paarden beginnen te lopen. "Mijn paard loopt" :  roept  Bassie enthousiast uit: "En ik zit er op, ik ben nu een echte cowboy, JOEPIEEEEEEE". 

Bassie gilt zo hard, dat het paard schrikt en begint te steigeren en Bassie valt met een plof op de grond. "Heb jij je pijn gedaan?" :vraagt Adriaan bezorgd. Bassie schudt lachend zijn hoofd: "Nee hoor, zo stap ik altijd af". Als hij even later weer op het paard zit, vraagt Bassie: "Hoe laat ik het paard naar links gaan?" "Dan moet je aan de linker teugel trekken" : zegt Adriaan. Bassie trekt aan de linker teugel en zijn paard loopt naar links. "En als je naar rechts wilt, moet je aan de rechter teugel trekken" : zegt  Adriaan. Bassie doet wat Adriaan zegt en zijn paard gaat naar rechts. Als Bassie zijn paard een paar maal naar links en rechts heeft laten lopen, vraagt hij: "Wat moet ik doen om het paard sneller te laten lopen?" "Daar hoef je niets voor te doen" : zegt Adriaan: "Als je tegen jou paard sneller roept, begint hij al te rennen". "Dat wil ik eens proberen" : zegt Bassie en roept: "Sneller paardje". Dat hoeft hij geen tweede keer te vragen. Zijn paard schiet naar voren en rent in volle galop over het land. Bassie laat van schrik de teugels vallen en slaat zijn armen om de hals van het paard. "Help Adriaan, help, waar zit bij een paard de handrem" : gilt hij angstig uit. "Je moet aan de teugels trekken Bassie, dan stopt het paard" : roept Adriaan hem na

Bassie zijn paard raast in volle galop over het land. Bassie de teugels heeft zijn armen stevig om de hals van het paard heeft geslagen. Adriaan rent met zijn paard achter Bassie aan en roept: "Stop het paard Bassie". "Ik kan niet stoppen" : gilt Bassie terug: "Ik heb je al verteld, ik weet niet waar de handrem zit bij dat paard". "Je moet aan de teugels trekken" : roept Adriaan: "Als je aan de teugels trekt stopt het paard". Bassie probeert de teugels te pakken, maar merkt dan dat hij van het paard begint te glijden en snel slaat hij weer zijn armen om de paardenhals. Zijn paard rent in volle galop verder, met Bassie gillend op zijn rug. "Stop nou Bassie":roept Adriaan: "Je rijdt recht op een

 

vijver af". Bassie ziet het gevaar, maar durft de paarden hals niet los te laten: "Heeeeeelp" :gilt hij angstig. Maar voor hulp is het al te laat, zijn paard komt bij de rand van de vijver en stopt. Bassie is niet berekend op het plotselinge stoppen van het paard.

Hij vliegt van zijn paard en komt een paar meter verderop in de vijver terecht. Hoestend en proestend zwemt Bassie naar de kant. Adriaan springt snel van zijn paard en trekt Bassie uit het water. Als hij ziet dat Bassie alleen maar een nat pak heeft en voor de rest niets mankeert, begint Adriaan te lachen. "Wat valt er nou te lachen?" :vraagt Bassie met een zielig gezicht. Adriaan slaat zijn armen om zijn vriend en zegt: "Bassie, ik moet je feliciteren". "Feliciteren?" :vraagt Bassie verbaasd: "Waarom?" "Jij bent de eerste mens op de hele wereld":zegt Adriaan: "Die na 1 paardrijles is geslaagd ... voor zijn zwemdiploma". 

 

Tekst: A.G. van Toor / Tekeningen: Frans Verschoor

©Adrina Produkties B.V.

 

Tekst: Aad van Toor - Tekeningen: Frans Verschoor - Produktie: Adrina Produkties B.V.
Alles op de Adriaan Homepage is auteursrechtelijk beschermd. 
Behoudens toestemming is het kopiëren en/of gebruiken van alle foto’s, teksten, tekeningen, geluidsfragmenten en videobeelden niet toegestaan.
Adrina Produkties B.V. - Olivier van Noortlaan 76 - 3133 AT - Vlaardingen

info@adriaan-homepage.nl